Площі під горохом у сезоні 2025 можуть зрости завдяки високій ціні й перспективі відкриття нових експортних ринків, зокрема Китаю – SuperAgronom

Для гороху в поточному сезоні відкриваються хороші перспективи завдяки кільком факторам: високій ціні, створенню нових переробних потужностей та відкриттю нових ринків, зокрема Китаю.

Так, за словами аналітика зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Максима Харченка, цього сезону ціни на горох були достатньо високими — 15-16 тис. грн /т умовах СРТ (Одеса). Тож він передбачає, що площі під горохом можуть зрости, особливо якщо після перезимівлі спостерігатимуться втрати озимих.

«Ціна на горох зростала з декількох причин. Насамперед Індія відмінила мита на імпорт гороху. Також на зростання ціни вплинуло й те, що в Україні з’являються нові переробні потужності. Ми не відкидаємо, що горох може бути привабливим для аграріїв цього року, незважаючи на не дуже високу врожайність минулого сезону», — вважає Максим Харченко.

Окрім цього, на святкуванні Дня бобових, організованому Асоціацією бобових України (наразі — Українська бобово-соєва асоцація), Сергій Ткачук, голова Держпродспоживслужби, зазначив, що завдяки зусиллям Асоціації, МЗС, Мінагрополітики та фахівців Служби, завершено процедуру з відкриття експорту гороху на КНР, очікується лише остаточне підписання відповідного протоколу.

«Я вірю в те, що ці об’єднані зусилля дадуть можливість істотно збільшити експорт гороху. За наявними даними, у 2024 році експорт гороху з України був трохи більше 360 тис. т. Я вважаю, що це дуже мало. І після відкриття ринку Китаю ми точно зможемо примножити обсяги», — додав Сергій Ткачук.

Перспективи для збільшення виробництва гороху вбачає й Антоніна Скляренко, президентка Української бобово-соєвої асоціації.

«У 2024 році Україна зібрала 469 тис. тонн гороху, а експорт цієї культури становив 364 тис. тонн. Попит на український горох зростає, особливо з боку країн ЄС та Південної Азії, що створює передумови для розширення виробництва. Очікується, що у 2025 році площі під горохом збільшаться на 20%, а під сочевицею — на 10-15%. Це свідчить про те, що українські аграрії все більше орієнтуються на перспективні експортні ніші», — наголосила Антоніна Скеляренко.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com


Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra