В Україні немає якісного вирощування часнику — Захаренко – КУРКУЛЬ
В Україні немає якісного вирощування часнику. Є не так багато фермерів, які на невеликих ділянках можуть виростити цю культуру. Про це для Latifundist.com розповів автор легендарного сорту часнику Любаша Іван Захаренко.
«Проблема в тому, що в нас немає технологічних карт. Шахраї розповідають про баснословні прибутки, людина береться за діло, не розуміючи, що її чекає попереду і отримує велике розчарування. Втрачає час, гроші і кидає часниківництво», — пояснив він.
Як додав Іван Захаренко, через неправильну роботу у складах виробники навіть не можуть покрити внутрішній попит.
«Після того, як часник викопали, його треба гарно почистити, висушити, обробити від шкідників і тоді вже покласти на зберігання. Фермери не хочуть працювати з продукцією у складі доводити часник до ідеального стану, такого, який ми бачимо в імпортного часнику на прилавку.Більшість не має можливості доробити, тому що треба складські приміщення, обладнання, додатковий персонал. Люди намагаються швидше продати з поля. Але в цей момент відсутня ціна, і вони не отримують прибутки, які могли б мати», — констатував науковець.
Ще одна проблема — в Україні відсутня переробка.
«Часник можна солити, сушити, робити масу лікувальних препаратів тощо. Якщо щільно підійти, то — необмежений обсяг роботи. Не одне десятиліття можна працювати з часником, отримуючи нові й нові продукти. В Україні є кілька маленьких підприємств, але з дуже незначним об’ємом виробництва, та й ті в більшості своїй неефективні», — підсумував Іван Захаренко.
© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2025 р.