Медова спадщина Луганщини: як війна змінила долю пасічників — AgroPortal.ua

Луганщина, за словами співвласника пасічного господарства «Конюшина» Олексія Конюши, була одним із провідних регіонів у галузі бджільництва в Україні. Це область із сприятливими природними умови для медозбору завдяки великій кількості медоносів.

Батько Олексія отримував до 120 кг меду з одного вулика за сезон, що є вражаючим показником навіть на міжнародному рівні. До прикладу, зараз з зимувалої міцної бджолосім’ї за сезон Олексій отримує 50 кг меду.

З початком воєнних дій росії проти України у 2014 році, Конюші були вимушені релокувати пасіку на Черкащину — вдалося вивезти 30 вуликів, які вже були побиті уламками від ракет, а також деякий інвентар.

Підприємець разом з дружиною Анастасією купував будинки в селах, де розміщував свої тачки. Поки що є три таких локації. Цех з переробки знаходиться в Каневі. Олексій зізнається, що така модель є затратною, в першу чергу в плані логістики. В ідеалі — вся інфраструктура має бути в одному місці (пасіка, зимівник, складські приміщення).

«Гадаю, що ми вже автоматизували господарство на 60%. Зробили це шляхом закупки необхідного інвентаря — стіл для відкачки та вантажівка для перевезення вуликів. Залишилося автоматизувати саму пасіку, роботу з бджолами», — розповідає в прямому ефірі в Instagram пасічник.

Олексій зазначає, що в цьому році був дуже гарний врожай меду з акації і найгірший за останні роки по соняшнику — через аномальну спеку культура медоносила лише 4 дні.

«Коли почалася повномасштабна війна, ми спробували частину своєї пасіки релокувати на Закарпаття. Забігаючи наперед скажу, що проєкт виявися провальним, оскільки в цьому регіоні інша специфіка бджільництва — всі орієнтовані на продаж бджіл. Меду на Закарпатті багато не збереш. Тому, якщо людина хоче займатися саме медом, потрібно обирати для цього відповідний регіон. У нашому Канівському районі теж не дуже медові місця, тому ми їздимо з бджолами збирати соняшник на Полтавщину», — розповідає пасічник.

Олексій Конюша зазначає, що на Луганщині можна було пасіку нікуди не возити і збирати мед стаціонарно у великих об’ємах. Але там не вдавалося отримати такого прозорого меду з акації, як у Каневі. Все через те, що у мед потрапляв чорноклен, який цвів перед акацією.

Пасічне господарство «Конюшина» минулого сезону викачало близько 20 т меду. Акацієвого, який є бестселером продажів, майже немає. А лісового — реалізували лише половину.

У господарства широка лінійка меду, крем-меду, меду з горішками. З новинок — мед і крем-мед у стіках.

«Ми першими запустили мед в стіках зі смаками — «малина» та «лимон-імбир». Чому його на ринку так мало? Бо немає обладнання, яке б таку консистенцію розфасувала», — додає Олексій.

Медову продукцію сім’ї можна придбати у «Сільпо» та «Делікаті», а також через Instagram сторінку. Також під «Сільпо» подружжя робить лімітовані меди з софори та фацелії, які збираються у заповідних зонах.


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra