Ріст цін на яйця провокує низка факторів — експерт – КУРКУЛЬ
Станом на 11 грудня середня ціна десятка яєць на прилавках торгових мереж становить 78 грн. Торік у цю ж пору вартість не перевищувала 60 грн.
Цьогорічні ціни б’ють усі рекорди. Тож, у чому причина, розбирався Kurkul.com:
Як розповів директор Асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, через повномасштабне вторгнення Україна втратила близько 20% потужностей з виробництва яєць. Однак підприємства поступово відновлювались і нарощували поголів’я.
За оцінками Асоціації наразі промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва у 2021 р. Тож дефіциту на ринку немає. Що ж провокує таке різке зростання цін?
Як зазначив Сергій Карпенко, причин декілька:
- сезонність;
- собівартість виробництва;
- експортний попит.
«Ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (50%). Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період, що пов’язано зі збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону та умов зберігання яєць в період дії підвищених температур — складні та обмежені умови вимагають високої оборотності даної продукції в торгівлі, що змушує продавця йти на зниження відпускних цін», — пояснив керівник Асоціації.
Проте основним фактором впливу на ціноутворення є собівартість виробництва яєць, найбільшу частину в якій займає вартість комбікормів.
До того ж протягом року додалися ще й інші фактори, зокрема:
- збільшення основних виробничих витрат через ріст вдвічі вартості електроенергії для
- промислових споживачів;
- подорожчання кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів внаслідок збільшення курсу національної валюти;
- зростання заробітних плат;
- логістичні витрати;
- додаткові витрати на альтернативні джерела енергозабезпечення тощо.
© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.