Цибулю збирали в листопаді, буряк лишили у полі. В овочівництві критичний дефіцит працівників

Цього року деякі господарства в Україні збирали цибулю у листопаді, хоча найпізніші терміни для неї — середина вересня. Багато капусти і столових буряків досі залишаються в полях. Причини в нестачі техніки і працівників.

«Усі скаржаться на брак працівників. Малі фермерські господарства, які спроможні самі вирощувати і збирати, можуть зайняти нішу постачальників для маленьких магазинів», — розповів експерт у овочівництві Павло Булгаков під час вебінару «Технології зберігання овочів».

Наступного року виробники частіше обиратимуть механічне збирання овочів, але в нього є свої мінуси. По-перше, для довготривалого зберігання механічне збирання не підходить, такі овочі використовують або для короткотривалого зберігання, або для переробки. По-друге, залежно від якості техніки втрати під час механізованого збирання можуть сягати 20-30%. Але такий спосіб дешевший: вартість ручного збирання близько 100 тис. грн/га, механічного — 8 тис. грн/га.

Де шукати маржинальність?

Високомаржинальний ринок HoReCa переходить на закупівлі очищеної та вакуумованої продукції.

«Очищені, нарізані овочі, шинкована капуста, вакуумована продукція… Потрібно шукати варіанти. Розповідайте про себе в соцмережах, виходьте самостійно на ресторани», — радить Павло Булгаков.

Він поділився декількома цікавими кейсами підвищення маржинальності. Наприклад, можна запакувати у панчоху різнокольорову цибулю — так її ціна зросте у 4-5 разів. Дрібну моркву миють і продають у яскравому пакованні як здоровий перекус.

Варто також звернути увагу на нішеві культури: мишачий кавунчик, льон, спаржу, артишок, шафран, що набирають популярності. Про деякі секрети їх вирощування експерт ділиться на своєму YouTube-каналі PashBul.

Поради з вигідного зберігання

Обсяги та заплановані терміни реалізації є основними факторами вибору способу зберігання овочів. Також слід враховувати регіон вирощування та гібриди. Загалом, якщо у господарстві 2-4 тис. т цибулі, її краще зберігати навалом.

Технологічно контейнерне зберігання краще, але за таких обсягів не є економічно доцільним. Теж саме стосується зберігання в сітках.

Для зберігання цибулі невеликого обсягу та до Нового року достатньо ангара. Якщо зберігати до лютого — потрібна активна вентиляція, якщо ще довше — також штучне охолодження.

За браком площ зберігання продукцію (моркву, буряк) можна закладати у мішки на короткий період — до 2 місяців, і тут важливий її фітосанітарний стан.

За словами Павла Булгакова, підвали та погреби не підходять для якісного професійного зберігання. «Все, що нижче рівня землі, довготривало зберігатися не може. У підвалах без належного обладнання часто розвиваються білі гнилі, які буквально за 2-3 тижні можуть зіпсувати продукцію», — додає він.

Сховище повинно бути чистим і обробленим, наприклад, сірковими шашками. В разі відсутності сховища, якщо потрібно щось посушити в контейнерах, можна зібрати мобільну сушарку.

Зважаємо на температуру та зрілість

Ключовою умовою тривалого зберігання є температура збирання продукції.

«Все, що збирається (капуста, селера, морква, буряк) вище 12°С, не підходить для довготривалого зберігання, навіть якщо інші моменти ідеальні», — наголошує експерт.

Ступінь дозрілості також корелюється з терміном зберігання. Показником є вміст сухих розчинних речовин, для чого застосовують рефрактометр.

Температура та вологість — ключові показники під час зберігання

Для цибулі найперше потрібно контролювати вміст вологи у приміщенні — як за теплого, так і за холодного зберігання.

Температура повинна контролюватися в різних точках приміщення, розбіжність не повинна бути більше 1°С. Від 0,5°С до 0,8°С — ідеальні показники. Це досягається правильним підбором обладнання і параметрів камери.

У довгостроковій перспективі не варто зберігати разом жодні овочі, навіть ті, що мають однаковий температурно-вологісний режим, радить Павло Булгаков: «Зокрема, не варто поєднувати капусту і моркву. Капуста має більше дихання, тож через 2-3 місяці морква починає псуватися».

Капусту необхідно провітрювати, для цього достатньо двічі на тиждень відкривати ворота сховища на 15-30 хвилин. Іноді ворота постійно тримають закритими аж до кінця зберігання, але такий спосіб не підходить для великих камер, оскільки після їх відкриття є близько двох тижнів для продажів без зміни показників якості.

Гарбузи добре зберігаються в соломі й без активної вентиляції можуть захворіти.

Світлана Цибульська, AgroPortal.ua


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra