«Мадейра» – вино двічі народжене сонцем – Techdrinks.info
Українська «Мадейра» проти класичної
Українське вино типу «Мадейра» виграло у змаганні з класичними зразками напою «Мадейри». Дегустацію, нещодавно, провели представники асоціації сомельє України в місті Одеса.
«Мадейра» – це одне з найпопулярніших кріплених вин світу.
Вона отримала свою назву від однойменного острова Мадера. Вино відрізняється
своєрідним інтенсивним смаком і ароматом. Для його приготування
використовуються такі сорти винограду як Серси-аль, Вердельо, Буаль (Боал),
Мальвазія і Тінта Негра Моль.
«Мадейру» часто називають вином «двічі народженим сонцем». Перший раз вона народжується на
виноградниках, де сонце дарує життя ягодам. А другий раз уже через свою
технологію виробництва, яку зараз розділяють на два способи : Estufado та
Canteiro. Процес обробки виноматеріалів нагріванням у дубових бочках (на сонці чи приміщеннях зі спеціальним підігрівом) з доступом повітря кілька років.
Сьогодні «Мадейра» – практично єдине вино, в процесі
виробництва якого застосовується термічна обробка («мадеризація»). Суть її в
тому, що величезні ємності з вином повільно підігріваються до температури
40-50°С, потім вино охолоджується і витримується певне час в дубових бочках. У
процесі дозрівання обов’язково забезпечується аерація вина (насичення киснем).
Таким чином, виробництво мадери варто на трьох китах: підвищена температура,
аерація, витримка в дубових бочках.
Як відомо, «Мадейра» -“дамський коньяк”- вино, яке жорстко прив’язане до острова Мадейра. Проте, як стверджують дегустатори, у радянському союзі думали, що «Мадейра» може бути будь-де і виробляли цей напій. Ця традиція частково залишилася в Україні. Але сьогодні українські винороби не можуть писати назву “Мадейра”, хоча використовують ті ж технологічні принципи виробництва.
Як стверджують представники асоціації сомельє України, загалом можна сказати, що українські зразки за співвідношенням ціни/якості виявилися не гіршими за своїх португальських побратимів, тож можна порекомендувати їх любителям класичної португальської «Мадейри». Ще одна особливість «Мадери» в порівнянні з іншими кріпленими винами – вона може бути і сухою, і десертною, а це означає, що вона привабить як шанувальників солодких вин, так і їх опонентів.