Чарівні винні погреби Угорщини, які схожі на будиночки хоббітів – Techdrinks.info

Можливо, ви будете здивовані, дізнавшись, що “вино, гідне королів” створюють не у Франції чи Італії, а… в Угорщині. Саме вино з угорського регіону Токай було головним напоєм в Версальському палаці, і Людовик XIV прозвав його королем всіх вин. Цей напій зберігається в підземних льохах-лабіринтах, які схожі на казкові будиночки хоббітів, а їх стіни покриті такою м’якою цвіллю, що в ній потопають руки.

Вино часів Римської імперії

У Токаї виноград вирощували з XIII століття, а вино почали
виробляти ще в XV столітті. Але популярні токайські вина стали саме завдяки
Людовіку XIV, який оцінив легкий медовий відтінок в напої. А точніше, принцу
Трансільванії: адже саме він подарував величезну кількість пляшок французькому
королю.

Виноградники тут лежать на вузькій ділянці приблизно в чотири кілометри шириною між двома річками, і розтяглися вони майже на 90 кілометрів. Токай – дуже мальовниче місце з хитромудрим візерунком виноградників, невеликими селами і зовсім чарівними погребами, які можна побачити, мабуть, тільки тут.

Багатоповерхівки з погребів

Особливої ​​уваги заслуговують винні погреби місцевих сіл: вони вириті прямо в схилах пагорбів і йдуть під землю. Вхід в них під трикутним дахом, який влітку вкритий травою, а взимку – снігом. Вони до божевілля схожі на будиночки хоббітів, такі ж крихітні і затишні.

Але маленькими вони тільки здаються на перший погляд (хоча, звичайно, до найбільшого винного льоху Європи їм дуже далеко): всі вони йдуть під землю на глибину від 10 до 40 метрів. Це справжній лабіринт під пагорбами, деякі мають розвилки, кілька відгалужень і багаторівневі підвали. Села Токаю навіть називають багатоповерховими, але тільки їх “багатоповерхівки” розташовані під землею. Якщо скласти всі льохи, то їх довжина простягнеться на цілих сорок кілометрів!

Свій мікроклімат і особлива цвіль

Всі льохи належать місцевим жителям, і їх величезна кількість: буквально один льох на один будинок. У самому регіоні Токай розташовано 28 сіл, і практично всі жителі живуть виноробством. Тут ідеальний клімат не тільки для вирощування винограду, але і для бродіння вина: справа в тому, що в токайських підвалах ідеальний мікроклімат. І забезпечує його особлива благородна цвіль.
Стіни погребів покриті таким шаром цієї цвілі, що якщо прикласти до стіни руку, то вона може повністю в неї зануритися. Але саме через це токайське вино має специфічний післясмак, а також темно-золотистий відтінок, який більше нагадує відтінок хліба, ніж звичного вина.

 


Джерело https://techdrinks.info

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra