Чарівні винні погреби Угорщини, які схожі на будиночки хоббітів – Techdrinks.info
Можливо, ви будете здивовані, дізнавшись, що “вино, гідне королів” створюють не у Франції чи Італії, а… в Угорщині. Саме вино з угорського регіону Токай було головним напоєм в Версальському палаці, і Людовик XIV прозвав його королем всіх вин. Цей напій зберігається в підземних льохах-лабіринтах, які схожі на казкові будиночки хоббітів, а їх стіни покриті такою м’якою цвіллю, що в ній потопають руки.
Вино часів Римської імперії
У Токаї виноград вирощували з XIII століття, а вино почали
виробляти ще в XV столітті. Але популярні токайські вина стали саме завдяки
Людовіку XIV, який оцінив легкий медовий відтінок в напої. А точніше, принцу
Трансільванії: адже саме він подарував величезну кількість пляшок французькому
королю.
Виноградники тут лежать на вузькій ділянці приблизно в чотири кілометри шириною між двома річками, і розтяглися вони майже на 90 кілометрів. Токай – дуже мальовниче місце з хитромудрим візерунком виноградників, невеликими селами і зовсім чарівними погребами, які можна побачити, мабуть, тільки тут.
Багатоповерхівки з погребів
Особливої уваги заслуговують винні погреби місцевих сіл: вони вириті прямо в схилах пагорбів і йдуть під землю. Вхід в них під трикутним дахом, який влітку вкритий травою, а взимку – снігом. Вони до божевілля схожі на будиночки хоббітів, такі ж крихітні і затишні.
Але маленькими вони тільки здаються на перший погляд (хоча, звичайно, до найбільшого винного льоху Європи їм дуже далеко): всі вони йдуть під землю на глибину від 10 до 40 метрів. Це справжній лабіринт під пагорбами, деякі мають розвилки, кілька відгалужень і багаторівневі підвали. Села Токаю навіть називають багатоповерховими, але тільки їх “багатоповерхівки” розташовані під землею. Якщо скласти всі льохи, то їх довжина простягнеться на цілих сорок кілометрів!
Свій мікроклімат і особлива цвіль
Всі льохи належать місцевим жителям, і їх величезна кількість: буквально один льох на один будинок. У самому регіоні Токай розташовано 28 сіл, і практично всі жителі живуть виноробством. Тут ідеальний клімат не тільки для вирощування винограду, але і для бродіння вина: справа в тому, що в токайських підвалах ідеальний мікроклімат. І забезпечує його особлива благородна цвіль.
Стіни погребів покриті таким шаром цієї цвілі, що якщо прикласти до стіни руку, то вона може повністю в неї зануритися. Але саме через це токайське вино має специфічний післясмак, а також темно-золотистий відтінок, який більше нагадує відтінок хліба, ніж звичного вина.