Скільки коштує шоколад у магазинах – AgroNews
З початку 2024 року вартість какао на світових ринках б’є усі рекорди, через що ціни на шоколад з лютого-березня почали повзти догори. Ситуація наразі стабілізувалася, втім ціни продовжують залишатися високими.
Вартість шоколаду на полицях супермаркетів наразі варіюється залежно від бренду та кількості какао у шоколаді у процентному відношенні, передає 24 Канал. Втім, вартість все одно залишається доволі високою через загальне здорожчання какао, спричинене дефіцитом бобів у ключових виробників.
Журналісти дослідили ціни на шоколад у магазинах. Вартість наразі така:
АТБ
Шоколад 100 грамів Millennium чорний миндаль та журавлина – 47,50 гривні;
Шоколад 100 грамів Millennium молочний миндаль та карамель – 47,50 гривні;
Шоколад 100 грамів Millennium білий миндаль та кокос 47,50 – гривні;
Шоколад 85 грамів Roshen чорний Brut 80% 62,70 – гривні;
Шоколад 85 грамів Корона чорний 46,80 – гривні;
Шоколад 85 грамів Roshen чорний Special 56% – 45,80 гривні;
Шоколад 100 грамів Millennium favorite 99 % чорний – 117,60 гривні;
Шоколад 100 грамів Millennium Favorite Brut чорний – 78,90 гривні.
Сільпо
Шоколад чорний Корона без добавок, 85 грамів – 53,99 гривні;
Шоколад чорний Roshen Brut 80%, 85 грамів – 74,99 гривні;
Шоколад чорний Roshen Special 56%, 85 грамів – 50,99 гривні;
Шоколад чорний Millennium Favorite Brut 80%, 100 грамів – 89,39 гривні.
Ашан
Шоколад чорний Millennium Favorite 99%, 100 грамів – 109,90 гривні;
Шоколад екстрачорний Millennium Favorite Extra Brut, 80%, 100 грамів – 65,90 гривні;
Шоколад Millennium Very Peri чорний, 85 грамів – 34,90 гривні;
Шоколад чорний Корона, 85 грамів – 43,90 гривні.
Вартість шоколаду у магазинах з початку року зросла майже на половину. Ціни зростали пропорційно відсотку какао-бобів у плитці. Чим більше какао, тим більше зросла ціна. Виробники навіть намагаються збільшувати асортимент шоколаду з добавками та шоколадних десертів, які роблять шоколад дешевшим.
Чому зросли ціни на шоколад
З початку 2024 року світові ціни на какао-боби зросли більш ніж удвічі через гострий дефіцит какао у Західній Африці, зокрема в Гані та Кот-д’Івуарі, де збирають більше половини світового врожаю цього продукту. Зокрема, в Гані врожай какао сягне мінімуму за останні 22 роки через екстремальні погодні умови та хвороби рослин, повідомляє Bloomberg. Невтішна ситуація і у какао-регіонах Кот-д’Івуара – там нормальному какао-виробництву заважає посуха.
Через несприятливу погоду дефіцит какао-пропозиції спостерігається у світі вже третій рік поспіль. Але цьогоріч він сягнув свого апогею. Крім того, галузь бореться з наслідками низької оплати праці фермерів, які вирощують какао-боби, що також сприяє здорожчанню й без того дефіцитного продукту.