Цукор в Україні дешевшає через обмеження ЄС – АГРОПОЛІТ
Внутрішні ціни на український цукор продовжують падати через торговельні обмеження з ЄС, тому гуртові ціни від цукрових заводів можуть знизитися до 18-19 грн за кг. Про це повідомляє Delo.ua.
За словами експертів, через торговельні обмеження з ЄС, які триватимуть до 2025 року, Україна стикається з труднощами експорту цукру, тому на внутрішньому ринку надлишок продукції.
Спроби налагодити експорт до Туреччини, Македонії та інших країн поки що не дозволяють суттєво розвантажити запаси на складах. Аналітики прогнозують, що така тенденція, ймовірно, продовжиться у найближчі місяці.
Деякі заводи в Україні вже почали знижувати ціни з попередніх 21,50-22 грн за кг до 21 грн за кг. У вересні-жовтні ціни можуть впасти до 18-19 грн/кг через перенасичення внутрішнього ринку.
Водночас світовий ринок цукру демонструє значне зростання цін через низку чинників. Серед ключових причин — значна засуха в Бразилії, яка серйозно вплинула на врожайність цукрової тростини. Додатково ситуацію ускладнили масштабні пожежі, що пошкодили від 5 до 8% посівних площ. Це призвело до суттєвого зростання вартості цукру на світових біржах.
Як писав AgroPolit.com, Україна може експортувати цукру до ЄС на $158 млн. Також Європа допоможе здешевити український цукор нового врожаю.