Свинарство в Україні під загрозою – АГРОПОЛІТ
Експерти розповіли, на які кроки мають піти представники галузі і держава, щоб врятувати свинарство в Україні, оскільки галузь страждає від АЧС, війни і падіння цін. Про це повідомляє Delo.ua.
Посадовці дорікали свинарям на те, що вони не повідомляють про випадки африканської чуми свиней, а відразу ріжуть стадо та продають м’ясо. Це небезпечно і підживлює спіраль епідемії АЧС в Україні. Чумою свиней хворіють тільки свинки, але носіями можуть бути люди, тварини і комахи.
Виробники пропонують компроміс – якщо держава не може виплачувати компенсації тваринникам за утилізованих свиней, як роблять у Євросоюзі, то можна неінфіковану частину стада доправити на переробку у вигляді консервів, яких зараз потребують у ЗСУ. Це може частково компенсувати бізнесу величезні втрати.
Представники постачальників кормів акцентували увагу на інноваційних підходах. Наприклад – застосування ензимів у кормах, що підвищують ефективність травлення у тварин.
Експерти пропонують наступні рішення:
-
- постійний моніторинг цін;
-
- пошук дешевої сировини для підготовки кормів;
-
- впровадження біопаливної генерації на власній сировині в умовах відключень електроенергії;
-
- використання гною свиней як добрив.
Як писав AgroPolit.com, в Україні аграрії отримають допомогу на свинарство. Також війна знищила 12% поголів’я українських свиней.