Експертка розповіла, як контролювати іржу спаржі навесні – AgroTimes
Для боротьби з іржею спаржі необхідно вміти ідентифікувати її прояв на різних фазах її життєвого циклу, який проходить виключно на рослинах спаржі і складається з чотирьох різних етапів.
Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» написала Тетяна Івченко, спеціалістка Інституту овочівництва і баштанництва НААН.
«Навесні, одночасно із відростанням молодих пагонів, теліоспори, які перезимували на уражених рослинних рештках проростають і з кожної клітини утворюється невеликий безбарвний паросток – базидія, на якій розвиваються чотири безбарвних базидіоспори, – зазначила експертка. – Вони дуже легко розносяться вітром і, потрапивши на молоді пагони спаржі, заражають їх. Уражені рослини мають на списах світло-зелені, округлі плями. Якщо уражені списи будуть зібрані і видалені з поля, цикл іржі буде порушений і хвороба далі не поширюється».
У молодих насадженнях, де не проводиться збір списів, ці плями розвинуться до жовтуватих, чашоподібних, спороносних утворень – ециоспор.