Цінове ралі на світовому ринку цукру. Чи варто українцям бути напоготові?
В Україні розпочався сезон цукроваріння. Тим часом світові ціни на цукор продовжують оновлювати мінімуми.
Як вплинуть світові цінові коливання на український ринок, та чого очікувати споживачам солодкого продукту — у нашій розмові з т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарасом Висоцьким.
В Україні продовжують збирати цукровий буряк. Уточніть, які площі під цією культурою цьогоріч, і яка урожайність очікується?
Тарас Висоцький: Під урожай сезону 2024/2025 (вересень – серпень) в Україні було посіяно 254 тис. га цукрового буряку. Порівняно з 2023 роком цього сезону площі збільшились на 1,7%, або на 4,2 тис. га. На жаль, навіть незважаючи на певне розширення посівних площ, ми очікуємо на скорочення виробництва цукрового буряку.
Зокрема, аномальна спека, що трапилася цього літа, негативно позначилася на урожайності. Попередні оцінки — середня урожайність цукрового буряку в Україні може скласти 465 ц/га, що майже на 12% нижче показника минулого року. Проте, повторюсь, це попередня оцінка, яка може бути скоригована протягом збиральної кампанії.
Скільки цукрових заводів працюватиме цього сезону?
Тарас Висоцький: Станом на початок серпня 33 цукрових заводи в Україні технічно були підготовлені для роботи поточного сезону. Маємо сподівання, що їхній роботі ніщо не завадить.
Який обсяг цукрових буряків заплановано до переробки?
Тарас Висоцький: Традиційно в першій половині сезону цукрові заводи переробляють основну частину врожаю. Ми очікуємо, що до кінця року на переробку надійде щонайменше 11,5 млн т цукрового буряку.
А які перехідні залишки по цукру?
Тарас Висоцький: На початок нового сезону (вересень 2024 року) перехідні залишки цукру в Україні становитимуть 416 тис. т. Це на 96 тис. т, або на 30% більше, ніж було на відповідну дату минулого сезону.
Скільки цукру планується виробити цього сезону? Яка потреба внутрішнього ринку?
Тарас Висоцький: За розрахунками, загальне виробництво цукру в сезоні 2024/2025 становитиме 1,55 млн т. З урахуванням перехідних залишків обсяг пропозиції цукру в Україні більш ніж удвічі перевищуватиме потреби внутрішнього ринку, які оцінюються в 0,95 млн т.
Яка ситуація з квотами на український цукор у ЄС?
Тарас Висоцький: Згідно з Регламентом ЄС про тимчасову лібералізацію торгівлі з Україною, цукор належить до переліку чутливих товарів, на які встановлені критичні обсяги імпорту (квоти). Після вичерпання цих квот Єврокомісія повертається до стандартних умов торгівлі, що передбачають стягнення мит відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Квота на український цукор на 2024 рік становила 262,6 тис. т. Через високі темпи експорту її було вичерпано вже у травні, після чого постачання цукру до ЄС припинилося. Наступна квота буде відкрита з січня 2025 року.
Які очікування щодо цінової ситуації на українському ринку, зважаючи на те, що світові ціни в останній місяць мають різкі стрибки? Чи вплине світова тенденція на внутрішній ринок?
Тарас Висоцький: Хоча світовий ринок цукру цього сезону зазнає певних цінових коливань, загальний тренд демонструє низхідну корекцію після минулорічного цінового ралі.
Наприклад, середнє значення Індексу цін FAO на цукор у липні було на 0,7% вище за червневий показник, проте на 17,9% нижче порівняно з липнем 2023 року. Зростання цін у липні було зумовлене меншим, ніж очікувалося, виробництвом у Бразилії, що знизило тиск на ціни. Проте підстав для системного розвороту до сталого зростання світових цін поки що немає.
Щодо внутрішнього ринку України, то він обмежено інтегрований у світові «цукрові ланцюги» через війну. Як наслідок, кореляція внутрішніх цін зі світовими тенденціями є мінімальною.
Наприклад, торік світові ціни на цукор зросли на 40-50%, тоді як роздрібні ціни в Україні залишалися стабільними — 33,3-36,9 грн/кг. З огляду на достатній рівень виробництва внутрішні ціни на цукор, ймовірно, залишаться стабільними.
Дякую за надану інформацію.
Алла Стрижеус, AgroPortal.ua