Європа орієнтується на дещо меншу та більш лежку черешню нових сортів – AgroTimes
У Німеччині тенденція вибору споживачем черешні розміру екстра-плюс дещо спадає.
Про це у своєму матеріалі в журналі «Садівництво по-українськи» розповів Олег Базюк, засновник компанії «Долина Агро».
«28-30 мм – це оптимально [для німців – ред], – уточнив він. – У таких плодів краща лежкість й технологічність. Дійсно, можна вирощувати й велику черешню, але вона проблематична у зберіганні, а отже і у продажу, навіть і великі мережі починають відходити від черешні понад 30 мм».
Експерт також підкреслив, що на рівні з дуже популярними сортами черешні, такими як Кордія та Регіна, на світовому ринку з’являються й добрі нові італійські, французькі сорти. Український ринок, як і раніше, обирає в основному дуже темні сорти з великими плодами.
«Черешня – це дуже великій вибір варіантів для садівників, і треба обов’язково мати толкових порадників, адже черешня – ще й дуже складна культура, набагато складніша, наприклад, за ягідні. У нас в Україні є спеціалісти з цього напрямку, але й вони самі ще консультуються з німцями чи італійцями. Я б не радив початківцям, які планують бізнес на черешні, економити на такому дорадництві, поки самі не навчаться», – резюмував пан Базюк.