Українські фермери повертаються до вирощування чорної смородини – SEEDS
Україна друга в Європі, і фактично друга у світі, з виробництва чорної смородини. Станом на минулий рік її виробництво оцінювалося у майже 25 тисяч тонн – валовий збір всього в країні, пише SEEDS.
Про це розповів заступник директора інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Олександр Ярещенко.
Цією ягідною культурною засаджені тисячі гектарів. І кількість фермерів, які вводять її в себе в господарстві, лише збільшується. Найбільше чорної смородини вирощують у північних, центральних та західних областях.
«Частина насаджень попала в окупацію. Але за нашими оцінками, це насправді невелика частина – можливо, близько 15-20 %. Вплив війни на виробництво смородини дещо мінімізований, – розповів Олександр Ярещенко podrobnosti.ua.
В Україні вирощують сорти вирощують переважно української селекції, зокрема Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. Їхні плоди мають більші розміри, десертний смак і хорошу врожайність, і саме ці особливості оцінили виробники смородини в Україні.
Ринок свіжої смородини в Україні більший, ніж в будь-якій іншій європейській країні, кажуть представники інституту садівництва. І багато урожаю переробляється всередині країни – на джеми, соки, наповнювачі.
Засновник компанії Vimagro (Івано-Франківська область) Володимир Тимків у своєму господарстві вирощує чорну смородину на майже 6 га. Він розповів, що ціна на смородину у цьому році висока: на заморозку із під комбайна у межах 70 гривень.
«Попит почав зростати на самі саджанці, потім почалася війна – впав, і зараз, бачу, знову тенденція, через те, що ціна пішла вгору, є зацікавленість у багатьох», – додав фермер.
Важливо, що у цієї культури цінна не лише ягода. За відповідної технології, зі смородини можна отримати ефірну олію.
Смородина поруч із лохиною і малиною входить в топ найбільш поширених у країні ягід. Нею нині засаджені приблизно чотири із половиною тисячі гектарів. І з року в рік площі збільшуються.