Чи виживуть на полях продукти категорії Fresh: як спека впливає на ціни та врожай — AgroPortal.ua

В Україні вже третій тиждень тримається аномально спекотна погода. Рекордні температури впливають на об’єми виробництва овочів та зелені, на їхню кількість, якість та продуктивність збору врожаю. При цьому не не можна виділити певний регіон, де сьогодні прохолодніше, ситуація критична наразі по всій Україні.

За словами президента Української плодоовочевої асоціації Тараса Баштанника в цій погодній ситуації врожайність овочів залежить від технології вирощування: якщо хтось вирощує зелень без зрошення, то це взагалі катастрофа, якщо є лише краплинне зрошення — трішки легше, а якщо застосовують дощування — це краще, бо температура навколишнього середовища знижується і частково нівелює спеку.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук відмічає, що через спеку при вирощуванні овочів на відкритому ґрунті є потреба в їх додатковому поливі та підживленні, а це все додаткові фінансові затрати для аграрія. І добре, якщо овочі дозріють, а не згорять на полі. Тому цього сезону погодний фактор матиме значний вплив на ціну продукції.

У сімейному фермерському господарстві «Світовоч» на Сумщині зазвичай багато зелені вирощують навесні і дещо менше восени та влітку. Керівник та власник господарства Андрій Марченко розповідає, що зелень влітку значно важче виростити та й попит на неї в цей період не значний.

«Світовоч» вирощує органічну продукцію, яка росте в ґрунтових теплицях тунельного типу. Тут регулюють мікроклімат, але наразі, коли світловий день довший та переважають високі температури, то зелень швидко починає цвісти та викидати стрілки і її складно вберегти від цього. Особливо пряні, такі як кінза чи рукола, а шпинат взагалі миттєво викидає квітконоси і врожаю з цієї зелені майже немає.

Рослини дуже страждають від спеки, а саме коренева система, яка просто задихається і такі тендітні культури як шпинат, мангольд дуже страждають. Крім того, в теплицях господарства проводиться ручна просапка культур, а через спеку знижується і людський ресурс, робочі зміни тут скоротили до неможливості, критична ситуація також із фінансовим ресурсом.

«Ми думаємо про те, що в перспективі варто скорочувати витрати на ті культури, які не доцільно влітку вирощувати або ж взагалі відмовитися від вирощування. Певні рішення однозначно будуть прийматися. Такі культури як рукола і певні види салатів наразі непогано ростуть і дають хороший врожай порівняно з іншими більш делікатними культурами», — зазначила Іванна Смук.

Ціна зелені та овочів залежить не лише від спеки

Що стосується впливу спеки на здорожчання зелені та овочів, за словами експертів, — це питання досить складне і неоднозначне, бо з одного боку, так, ціна має зрости, якщо зелені вирощується менше, але з іншого боку, враховуючи спеку і втрату якості та лежкості продукції, зелень має продаватися за нижчою ціною.

В той же час, додає Тарас Баштанник, варто зважати на собівартість продукції, яка дещо зросла внаслідок відключення електроенергії і застосування альтернативних джерел. Тому однозначно сказати, що буде з цінами на свіжу зелень не можна.

«Світовоч» вирощує органічні овочі та зелень, тому ціна на них завжди висока, порівняно з традиційними овочевими. Андрій Марченко пояснює в літній період зелень доводиться сіяти частіше та й догляд за зеленню в цей період більший, потребує частішого поливу, тому собівартість літньої зелені в спеку значно вища, ніж, наприклад, у травні.

Без поливу не буде бажаного врожаю

Сьогодні без поливу вирощувати овочеві культури не можливо, а за таких аномальних температур і поготів, більше того, найгіршим є те, що дана аномалія може переходити з року в рік, адже клімат суттєво змінюється.

«Тому варто змінювати технології вирощування овочевих, підбирати відповідні сорти, більш посухостійкі, полив взагалі не обговорюється, він необхідний навіть за комфортних літніх температур», — зауважив Тарас Баштанник.

Експерти кажуть, що вирощувати зелень варто в умовах закритого ґрунту, бо на відкритій ділянці досягти високих врожаїв дуже проблематично, особливо в такі аномально спекотні періоди. До того ж у світі є тренд на вирощування зелені та овочів саме в теплицях, проте, це досить не дешева технологія і, враховуючи економічну ситуацію в Україні, не всі виробники можуть системно перейти на такі варіанти вирощування.

Вікторія Полевик, AgroPortal.ua


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra