Робота для проріджування винограду випробували в Японії – AgroTimes
У Японській префектурі Яманасі, де вирощується найбільше винограду, представили сільськогосподарського робота. Поки що машина не готова до практичного використання.
Про це повідомляє NHK World Japan.
Робот розробляється групою дослідників з Університету Яманасі для вирішення проблем старіючого японського суспільства. За понеділковою демонстрацією спостерігали близько 100 відвідувачів, у тому числі місцеві фермери, які вирощують виноград.
Робот використовував GPS і камеру, щоб визначити місцезнаходження грона винограду та автоматично обрізати надлишки винограду своїми руками.
Здавалося, час від часу він стикався з труднощами, наприклад, неодноразово об’їжджав одне й те саме місце, не знаходячи грон, і зрізав більше винограду, ніж потрібно.
Виробник винограду сказав, що для проріджування потрібні досвідчені руки, і це завдання не можна легко довірити іншим.
Він сказав, що хоча він і хотів би мати робота, він все ще потребує деяких удосконалень, оскільки він мав показники успіху приблизно 50 на 50.
Професор Мао Сяоян, який очолює дослідницьку групу, сказав, що розумні технології у фруктовому господарстві відстають.
За її словами, робот ще не готовий до практичного використання, але її команда розуміє проблеми, тому сподівається прискорити розробку.