Ціни на збіжжя змушують аграріїв Черкащини експериментувати з нетрадиційними для регіону культурами – SuperAgronom

Під урожай 2024 року фермер Валерій Перепелиця з Черкащини засіяв поля п’ятьма культурами: соєю, соняшником, кукурудзою, пшеницею і квасолею. Утім, місцеві аграрії спробували вирощувати й кавуни, а дехто зробив акцент на гірчиці.

Про це повідомляє Суспільне.

За словами Валерія Перепелиці, який також є головою Асоціації фермерів Драбівщини, по пшениці площі скорочуються — через те, що ціни на неї були неадекватні.

«Для того, щоб пшениця була більш-менш рентабельною, треба, щоб вона коштувала хоча б 8 тис. грн/т. Торік пшениця коштувала 4-7 тис. грн/т, в середньому 5-5,5 тис. грн/т. За такої арифметии фермер був у нулях, а більшість взагалі у мінуси потрапила з такими цінами на зерно», — каже аграрій.

Він додав, що вирощував пшеницю за ресурсоощадною технологією, це пов’язано з дефіцитом обігових коштів. Тобто я не багато вносив добрив, але проводив захист та інше.

«Я думаю, що на моєму полі, за сприятливих погодних умов, 50-60 центрів має бути. У центральному регіоні, таких областях, як Кіровоградська, Черкаська, частина Полтавської, Київська — будуть досить потужні врожаї. Пшениця в цьому році обіцяє дати по грошах трохи більше. Вона добра тим культура, хоч і була торік збитковою, що для сівозміни підходить. По-друге, я люблю пшеницю вирощувати. Люблю, коли дивишся на пшеничне поле, воно якісь струнки зачіпає. І по-третє, що це таки перші гроші. Фактично, коли ти вже з продукцією, тобі легше далі про щось говорити», — зауважив Валерій Перепелиця.

При цьому він наголошує, що ціну на пшеницю зараз активно «збивають». І це типове явище.

«Розказують, що у нас переврожай у період збирання, щоб подешевше її закупити. Ціна справді впала. З 8 тис. грн/т за ІІІ клас у нашому регіоні знизилась до 7,4 тис. грн/т, можливо ще впаде, і через те, що Туреччина заборонила імпорт пшениці», — прогнозує аграрій.

За його словами, господарство вирощує також і соняшник. І хоча це одна з найприбутковіших культур, та проблеми з його реалізацією також є.

«Мусив сіяти соняшник, і мушу тепер шукати з ким домовлятись, триматись зубами за нього, щоб продати по якомога вигіднішій ціні. Бо минулий рік мене знову навчив, я продавав майже з поля, не було де зберігати, то в мене за рік — мінус 500 тисяч по балансу збитків», — каже він.

Хоча прогнозів на нинішній сезон поки не робить, бо про якісь цифри врожайності ще говорити рано. За затратами на вирощування господарству цілком достатньо буде отримати 3 т/га олійної.

Також у сівозміні — кукурудза, соя (яку сіють другий рік) та квасоля.

«Квасоля потребує більш кропіткої праці та догляду. Її треба обробляти принаймні 5-6 разів, слідкувати за різними фазами, чого вона потребує. Квасоля вибагливіша до погоди: любить вологу і тепло. Але коли занадто спекотно, це для неї погано. Вона не так закриває площу, як соя. Квасоля насіяна рідше, ніжніша, потребує більшого захисту. Чим квасоля цікава? Її ціна може бути 30-35 тис. грн/т. А сої — 16-17 тис. грн/т. Різниця удвічі. Крім того, якщо соя — це джерело білка для тварин, квасоля — це джерело білка для людей. Квасоля має великий потенціал. Дехто навіть вже почав робити фітнес-продукти, такі як квасоляне борошно та макарони», — пояснив Валерій Перепелиця.

Також від розповів про негативний досвід вирощування гірчиці, яка минулого року не виправдала сподівання щодо можливості заробітку. Й хоч місцеві фермери у технології нової культури розібрались, але вигідною вона стане, якщо реалізувати по 40 тис. грн/т. Але поки що такої ціни на гірчицю ринку не пропонують.

«У нас традиційно ще вирощують гарбуз на насіння. Цікава культура, але знову ж таки, через неналагодженість ринку дуже великі перепади в ціні. Минулого року це коштувало 100 гривень за кілограм насіння сухого. А перед цим — 55. В таких ситуаціях працювати дуже важко», — додає голова асоціації фермерів Драбівщини.

За його словами, місцеві фермери намагаються експериментувати і з іншими культурами, навіть кавунами, адже в нинішніх умовах та на цін на збіжжя, особливо малим підприємствам, виживати дуже важко. Тож залишається йти на ризики й експерименти.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com


Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra