Enko Winery: на Сумщині вирощують виноград та роблять вино – Techdrinks.info

Коли ми говоримо про винні регіони, згадуємо Південну Бессарабію, Причорномор’я, Закарпаття, Поділля, Наддніпрянщину. Виноробний бізнес нині розвивають на Львівщині, Тернопільщині, Київщині… А українські виробники доводять, що вирощувати виноград та робити вино можна й на
Сумщині. Йдеться про виноробню Enko Winery, що в Нижній Сироватці на Сумщині.
Які сорти винограду вирощують у цьому регіоні та які технології практикують, проєкту «Напої. Технології та Інновації» розповів ідейний натхненник та маркетолог виноробні Артем Яценко.

Enko Winery – родинний бізнес. Батько Анатолій Яценко робить вина, а син Артем допомагає та розвиває бренд.

– У Львові я співвласник мережі Marymo Group. У меню моїх закладів – кухня Італії, Греції, Середземномор’я. Особливість у тому, що ми поєднуємо національну кухню та локальні продукти. Одного разу зрозуміли, що варто доповнювати винну карту винами з України. Я навчався на сомельє, тому розуміюся у винах, відвідав не одну дегустацію та майстер-клас. І коли обираю вина для свого закладу – обов’язкого куштую сам, – ділиться Артем Яценко.

Батько, Анатолій Яценко, почав робити вина для себе понад 9 років тому. Коли вирішили з сином розвивати більш серйозний бізнес, одразу зосередилися на якості, а не на кількості вина. Почали працювати над усуненням дефектів вин, таких як високий рівень окислення, зайвий осад, проблеми з кольором, ароматикою.

– Удосконалюємо вина і завдяки професійному обладнанню. Якщо перше обладнання купували просте, для аматорів, то зараз працюємо з ємностями від компаній «Аргон Центр», «Каста Виноробів». Працюємо над розширенням виробництва, облаштовуємо приміщення виноробні, – каже засновник бізнесу.

У 2023 році у загальному виготовили 500 пляшок вина. Цього року планують виготовити 1500 тис. пляшок. Зі свого винограду минулого року зробили всього 100 пляшок. Решту винограду – Піно Нуар та Шардоне – купують у виноградарів у Рені, що на Одещині.

Спочатку на присадибній ділянці у Нижній Сироватці
вирощували столові сорти винограду. коли обирали технічні сорти, орієнтувалися на
те, щоб плоди набирали достатній рівень цукру й досягали фенольної стиглості.

– Зараз на винограднику росте Йоханітер, Лівадійський чорний, Маркет, Квітковий та Левокумський. Нещодавно висадили Піно Нуар, Шардоне, щоб побачити, як ці сорти будуть почуватися в нас. Обрали гібридні сорти, тому що вони швидше достигають. Хотіли посадити Тельті Курук, Сухолиманський білий, Одеський чорний, але ці сорти не наберуть достатньо цукрів у нашому регіоні, – пояснює Артем Яценко.

Виноградник вирощувати не просто: дошкуляють приморозки, хвороби, грибки, комахи. Наприклад, цього року сезон збору врожаю затримається на 2 тижні через весняні приморозки. Тут дотримуються принципу органічного вирощування, і в догляді зовсім не використовують пестицидів.

За словами Артема Яценка, добре себе демонструє
Йоханітер і швидко набирає достатньо цукрів. Лівадійський чорний, Маркет,
Квітковий та Левокумський також добре себе почувають в умовах Сумщини. Особливо
виноробам подобається Квітковий, адже це дуже ароматний сорт.

– Ми орієнтовані на легкотілі вина без витримки, з мінімальним втручанням, без фільтрації і без додавання сірки. А ще наша фішка – польові збори. Наприклад, в один час збираємо весь білий виноград, який у нас росте, разом його ферментуємо і робимо вино з цього купажу. Так працюємо і з білими сортами, і з червоними. До купажу з білих вин входить Йоханітер, Цитронний Магарача, Квітковий. Купаж із червоних вин складається з сортів Лівадійський чорний, Маркет та Левокумський. Для ароматики додаємо туди Квітковий, – каже Артем Яценко.

Один із таких зборів оцінив Войчех Боньковськи, Master of Wine із Польщі, який разом з експертами з інших країн відвідував Україну у межах освітнього проєкту, що орагнізував проєкт Wines of Ukraine у квітні цього року. Ще 3 вина нагородити срібними медалями на VII Міжнародному дегустаційному конкурсі Ukraine Wine&Spirits Awards, що відбувся 26 квітня під час Wine&Spirits Show 2024. Нагороди здобули такі вина: Шардоне 2023, біле сухе Field Blend 2023, Pinot Rose.

Цікаве візуальне оформлення бренду та етикетки.
Оскільки виноробня розміщена біля лісосмуги, до виноградників часто прибігають
«гості» – лисиці, їжаки тощо.

– На етикетці у нас – їжак. Адже батько одного разу спостерігав картину, коли їжак, пробираючись між кущами, зачепив гроно винограду і поніс його зверху на голках. Їжак прикрашає етикетку Піно Нуар, лисиця зображена на етикетці Шардоне, наш кіт – на етикетці Pinot Rose. Плануємо й надалі працювати в такій стилістиці.

Виноробня Enko Winery працює за 60 км від кордону з росією. Проте це не заважає мріяти, вкладати гроші в розвиток та працювати з вірою в майбутнє.


Джерело https://techdrinks.info

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra