Аналітик пояснив, чому українські ягоди та фрукти такі дорогі – AgroTimes

Нестача працівників, скорочення попиту, зменшення виробництва та погані погодні умови підняли ціни на вітчизняні ягоди та фрукти.

Про це в ефірі Українського радіо розповів Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

«Відсутність дешевих українських ягід пов’язана з нестачею робочої сили, скороченням внутрішнього попиту і, як наслідок, зменшенням виробництва», – наголосив він.

За словами експерта, на собівартість ягід суттєво впливає виробнича складова, оскільки зростає вартість на засоби захисту рослин, логістику, пакування. Але останніми роками специфічним тригером, який важливий для ціноутворення і виробництва ягід, стала робоча сила – як і сезонна, так і постійна.

Адже для того, щоб зібрати ягоду, потрібно залучити людей, а також необхідні постійні працівники, що розуміють технології виробництва, мають досвід і знання на рівні агронома або технічного співробітника.

Крім цього, за останні три роки всі фруктові культури просіли у виробництві. Якщо порівняти динаміку загальної площі насаджень у виробництві за 2023 рік з 2020 роком, то, наприклад, зерняткові (яблука, груші) просіли на 14%, абрикос – на 25%, черешня – на 38%, вишня – на 10%.

«Вплинули на врожай і погодні умови. Наприклад, сильні дощі, котрі були в травні та на початку червня, погіршили якість черешні, що зменшує як її вартість, так і пропозицію. Така черешня буде погано зберігатися, і це розуміє виробник, якому треба якомога швидше її продати. Також задовольнити внутрішній попит допомагає імпортна пропозиція», – зауважив Максим Гопка.

 


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra