Із найнижчою собівартістю у світі. Як виробники свинини втримують рентабельність галузі

Існує думка, що тваринництво врятує рослинництво. Частка правди в цьому є, зазначають експерти, адже на тваринництві можна заробити і перекрити невдалий агрономічний сезон. Ще більше перспектив учасники ринку вбачають у новій стратегіії розвитку ланцюга зерно – свині – мʼясо, що забезпечить додану вартість на 6-12 млрд євро щороку.

 

Про реалізацію нової програми та перспективність свинарства в Україні говорили під час бізнес-форуму «Зерно. Свині. Мʼясо – 2024».

Ферми прагнуть до зростання в свинокомплекси

У господарстві «Кумедного фермера» Сергія Гартингера утримується 93 свиноматки, але наразі думають над тим, щоб придбати свинокомплекс на 4 тис. голів. Ферму хочуть облаштувати на Черкащині.

Сергій Гартингер розповів, що сьогодні місцева влада зацікавлена у створенні нових підприємств на території громади і надає підтримку та якісний сервіс. Також на державному рівні для тваринників ініціюють різноманітні програми.

У Мінагрополітики розглядають можливість надання державної підтримки на утримання маточного поголів’я свиней, адже вважають, що природного росту свинарства в Україні на рівні 3-4% щорічно недостатньо. За словами т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, після закінчення воєнного стану всі відповідні програми для тваринників будуть відновлені. А наразі тривають перемовини Мінагрополітики з міжнародними партнерами щодо підтримки у свинарстві хоча би на утримання маточного поголів’я. Такий вид підтримки допоможе розвинути галузь у майбутньому, усуне питання дефіциту поросят на ринку і даватиме можливість створювати додану вартість у свинарстві.

Втриматись на плаву аграріям допоможе баланс

Співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи» Михайло Кобченко бачить перспективу тваринництва не лише у свинарстві.

 

propData.content.image

Михайло Кобченко, співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи»

Коли у 2000-х роках занепадало сільське господарство, зокрема, вирізали корів, свиней як тяжкий баласт, наші діди говорили, що без рослинництва не буде тваринництва. І дійсно воно так. Сьогодні залишаються на плаву ті, хто вміє балансувати, розвиваючи і рослинництво, і тваринництво.

Але важливо зробити тваринництво ефективним, адже багато інноваційних заходів застосовується у рослинництві для покращення галузі. З тваринництвом ситуація інша, оскільки не всі виробники впроваджують новітні технології у виробництво.

«Сьогодні є перспективи у розширенні поголів’я свиней, ВРХ. Але нас стримує те, що ми знаходимося на Полтавщині, межуємо з Харківщиною і маємо дуже складну ситуацію з кредитуванням. Інвестування у капітальне будівництво є дуже великим ризиком сьогодні», — зазначає співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи».

Ситуацію з ціною виробники стабілізують власною переробкою

На думку фермера Сергія Гартингера, ціни на свинину будуть коливатися. Для нього показником є те, як підприємці будують свій бізнес.

 

propData.content.image

Сергій Гартингер, фермер

Є такі «хапуни», які хочуть заробити грошей на ціні на м’ясо, і це відбувається 3-7 місяців. Вони виростили, почекали кращої ціни і продали. А є інші фермери, які вибудовують бізнес крок за кроком, облаштовують потужності, мають сучасний підхід до виробництва. Для них ціна на свинину — це тимчасові труднощі. Якщо ціна низька, то це пошук можливостей для переробки м’яса.

У ГК «Докучаєвські чорноземи» всі ризики диверсифікували. Тут є власна переробка продукції та власна реалізація, таким чином у господарстві стабілізують ситуацію з ціною. Важливим був момент, коли 2022 року ринок зерна зупинився, і реалізація м’яса свиней давала операційні кошти, які неможливо було отримати для весняно-польових робіт.

 

propData.content.image

Михайло Кобченко, співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи»

Коли в лютому 2022 року соняшник коштував $700/т, фермери отримували надприбутки, але ціна на свиней була в межах 50 грн/кг. Рівно за пів року ціна на кукурудзу з 8 тис. грн впала до 2,5 тис. грн, і зерно стало нікому не потрібне, експорту не було. Водночас ціна на свинину сягала 86 грн/кг. Тобто такий баланс між рослинництвом і тваринництвом стабілізує стрибки цін.

 

propData.content.image

Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі»

Безумовно, ті, хто займається рослинництвом, мають маржинальність, а якщо вона падає, то компенсують це завдяки тваринництву. Але є підприємства, які займаються лише свинарством, і їм купувати корми у 2021-2022 рр. було не дуже комфортно, знаючи, що заробітку може й не бути. Але глобальний ринок ці проблеми нівелює.

Микола Бабенко зазначив, що ціна у деяких країнах, які купують свинину в Європі, значно вища, ніж в Україні. До прикладу, у В’єтнамі, на Філіппінах ціна на свинину сягає $4-4,5/кг, причому в Україні максимальна ціна складала $2/кг і була надто комфортною для вирощування свиней. Через це доступ на глобальний ринок, безумовно, робить рентабельність та інвестиції у свинарстві довгостроковими.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua

 


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra