Органічну продукцію на переробку фермеру вигідно доставляти навіть за 500 км — переробник – КУРКУЛЬ

 

На «Красногірському олійному заводі» з Черкащини виготовляють органічну продукцію — макуху та олію. Про це йдеться у блозі «Три олійні заводи — три різні моделі бізнесу. Агротур Переробка», який вийшов в рамках агротуру «Переробка: соя і ріпак» за партнерства компаній Bühler Ukraine і «Балк Транс».

Технічно на заводі мають можливість переробляти близько 90 т сировини на добу. Для цього є три лінії зі шнековими пресами по 30 тонн. Працюють методом пресового холодного віджиму.

Зараз основна сировина — органічний соняшник — закінчилася, тому найближчим часом планують працювати з ріпаком. Загалом на заводі можуть працювати з різними культурами, проте обирають найвигідніші.

«Ми можемо спокійно переробляти ріпак, соняшник, сою, і нішеві культури, — льон, гірчицю білу, жовту, гарбузи, коноплі. Практикували з кукурудзою і в якийсь період навіть робили кукурудзяну олію. Потім був запит на соєву олію. Вона технічна, але соєву макуху ми використовували в себе на тваринницькій фермі і продавали. Це було теж непогано. Якщо є якісь нові віяння, відразу ж пробуємо, тому що обладнання дозволяє», — розповіла співвласниця заводу Ольга Полозова.

 

Загалом робота з олійними пресами — це вибагливе та енергетично витратне виробництво, а виготовлення органічної продукції вимагає ще більше зусиль. Зазвичай переробляють невеликі за обсягом партії — від 100 тонн до тисячі. Оскільки фермери в процесі виробництва сировини не використовують хімічні засоби, то насіння має більшу смітну домішку.

На «Красногірському олійному заводі» є сепаратори для швидкої та тонкої очистки. Під час переробки органічної партії всі інші процеси на елеваторі та в цехах зупиняють, щоб не було змішування сировини зі стороннім насінням. Після закінчення роботи потрібно зачищати потужності накопичення, транспортне та виробниче обладнання.

«На органіці ми можемо працювати безперервно 2-3 тижні, залежно від партії, а потім мусимо зупинитися, щоб повністю зачистити залишки. Робиться фотографічна зйомка зачищеного обладнання та силосів, приїжджає сюрвеєр, який перевіряє, чи все очищено, тоді вже можемо братися до переробки іншої партії», — розповів в.о. директора заводу Ігор Якимчук.

Завод працює і на власній та на давальницькій продукції. Виробників органічного соняшника не так багато, тому насіння везуть і з Київської, і з Чернігівської областей. За словами керівника, з відстані 500 км все ще вигідно доставляти органічну продукцію на переробку.

Через кілька років тут планують вирощувати органічні культури на власній землі компанії. Процес сертифікації дуже довгий: його вже запустили, проте офіційно стати виробником органіки можна буде лише через 3 роки.

Зараз на заводі реконструюють склад та будують ще одну лінію прийомки олійних, щоб мати можливість приймати сировину на двох лініях одночасно.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.


Джерело https://kurkul.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra