Вина за кахетинською технологією у квеврі виготовляють у виноробні «Юсовініта» у Кропивницькому – Techdrinks.info

Виробництво Миколи Хапуна із Кропивницького – це «маленька Грузія». Так він сам називає свою виноробню «Юсовініта», у якій уже впродовж 4 років виготовляє вина за кахетинською
технологією у квеврі. Детальніше про особливості цієї технології засновник виноробні розповідає проєкту «Напої. Технології та Інновації».

– Чому я обрав працювати саме за кахетинською технологією? Я дуже люблю грузинську культуру, кухню, маю там родичів. Водночас мене надихнуло відвідування виставки кропивницьких виноробів. І я вирішив придбати квеврі та розвивати свою справу. Замовляти квеврі із Грузії було дуже дорого. Тому я звернувся до гончарів із селища Опішня, що на Полтавщині. Тамтешні майстри зробили мені 4 квеврі по 85 л, – ділиться винороб.

Свого виноградника Микола Хапун не має. Купує виноград різних сортів на Одещині, перевіряючи кислотність і цукристість плодів. В асортименті – Ркацителі, Мускат Оттонель, Шардоне, Трамінер, Йоханітер, Сапераві, Каберне Совіньйон, Піно Нуар тощо. Засновник бізнесу зазначає, що Ркацителі – це класичний сорт, вино з якого у квеврі виходить неймовірне. Цікаве у Миколи Хапуна виходить і вино Шардоне – з ароматами груші та ананасу. Також в асортименті є в помаранчеві вина.

– За кахетинською технологією, виноград подрібнюємо, а сік із мезгою переливаємо у квеврі, де сусло бродить. Виноградна кісточка важча, ніж шкірочка, і вона перша опускається на дно квеврі. Шкірочка певний час перебуває зверху сусла. Коли вона віддає суслу всі поживні речовини і смакові властивості, то опускається вниз і закриває собою кісточки. Тому вино не гірчить. За цією технологією гребені мають дуже добре визріти, інакше вино буде гірчити, – пояснює Микола Хапун.

Дикі дріжджі винороб не використовує, тому що вони можуть зіпсувати вино. Натомість використовує культурні дріжджі французького виробництва.

Квеврі закопані в землю, де підтримується стала температура, що дуже важливо для народження вина.

Об’єми виробництва вин у виноробні «Юсовініта» – до 1 тис. л на рік. У планах Миколи Хапуна – збільшити виробництво до 2 тис. л на рік. Але спершу винороб планує отримати ліцензію. Наразі для цього зроблені перші кроки: Микола Хапун очікує відповідь від податкової.


Джерело https://techdrinks.info

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra