Виробництво спаржі на 10 га. У скільки обійшовся бізнес на «устричному» овочі?

Цього року сезон спаржі стартував раніше звичайних термінів. У господарстві BroPRO на Дніпропетровщині аспарагус почали зрізати на 10 днів раніше, ніж планувалося. І це попри те, що на полях були застосовані різні агротехнологічні прийоми відтермінування росту рослин.

 

BroPRO — це сімейний спаржевий бізнес, який започаткували 2019 року три брати — Іван, Руслан та Максим Павліки. Від цього пішла й назва агропідприємства.

Обов’язки між собою брати розподілили таким чином: Іван відповідає за роботу з партнерами та збут, Максим та Руслан займаються агротехнологічним напрямом, а їхні дружини — маркетингом і комунікаціями.

 

propData.content.image

Максим Павлік, співвласник компанії BroPRO

Якось ми зібралися ввечері у Івана вдома і вирішували, який бізнес розпочинати, адже якраз придбали землю. Наш знайомий, який свого часу займався спаржею, презентував нам ідею вирощування аспарагусу й допоміг із посадковим матеріалом. Ми були далекі від агробізнесу, тому вирішили, що це буде легко.

Починався спаржевий бізнес з 3 га у селі Царичанка. Зараз дійшли майже до 10 га. Посадковий матеріал закупили в Нідерландах, там же перейняли технологію вирощування культури. Вирішили сконцентруватися на трьох сортах спаржі: салатовій — Ксенолім та Аспалім, фіолетовій — Ерасмус.

«Ми провели багато консультаційного часу з нідерландцями, і вони нам порекомендували звернути увагу саме на ці сорти. Їх обирають за кордоном люди, які споживають спаржу більше 400 років. Поширені в Україні сорти Баклім та Гролім не зовсім відповідають стандартам, вони можуть бути чи занадто товстими, чи надто короткими», — розповідає у прямому ефірі в Instagram Максим Павлік.

Фермер зазначає, що у спаржі мінімальні вимоги до кислотності ґрунту, потрібно лише підживлювати та зволожувати.

Вхід у спаржевий бізнес — близько €13 тис./га

Торік у BroPRO був перший повноцінний сезон. За словами фермера, спаржа повертає вкладені в неї кошти лише через три роки.

«Близько €13 тис./га нам обійшовся посадковий матеріал. Також ми брали ще консультаційну підтримку в нідерландців, яка вартувала $1000 на рік за гектар. Ми дивилися навіть не стільки на агрономічні премудрості, як на вже влаштовані та діючі в них процеси. Адже 10 га — це не 30 соток, потрібно все добре прорахувати», — зазначають у господарстві.

Багато обладнання довелося купувати за кордоном, дещо розробляли самостійно.

 

propData.content.image

Максим Павлік, співвласник компанії BroPRO

У нас є спеціальні холодильники, які охолоджують спаржу. І якщо буде якась просадка по ціні, то ми можемо притримати продукцію. Були випадки, коли наші клієнти реалізовували спаржу місяць, і вона була товарного вигляду.

Холодильна установка була куплена частково за власні кошти, а частково — за грантові. Завдяки грантовій програмі вдалося купити також мульчер.

Холодильне обладнання

Холодильне обладнання

Прогноз на сезон — 3 т/га

Сезон BroPRO розпочали з ціни 350 грн/кг, і відразу зазначають, що передумов до її зменшення чи збільшення немає. План на сезон у фермерів зібрати 3 т/га.

«У нас дорожчі сорти, але й обсяги більші. Ціну 450 грн/кг можуть закладати локальні фермери з невеликою ділянкою. Для нас неприпустимо, якщо 10 т по 450 грн будуть просто лежати. Ми повинні бути більш адаптовані до ринку», — зазначає підприємець.

У господарстві диверсифіковані канали збуту — продають напряму клієнтам через сайт та Instagram. Відвантажують спаржу в ритейл (Varus та «Сільпо»), HoReCa, а також дрібні оптові партії в ресторани, в тому числі й в заклади Євгена Клопотенка.

Розширити сезон завдяки артишоку та аспоброку

2019 року паралельно зі спаржею був закладений гектар землі під артишоки, але з його реалізацією є певні проблеми.

 

propData.content.image

Максим Павлік, співвласник компанії BroPRO

Цього сезону такого обсягу, який був минулоріч, не буде. Є проблеми з реалізацією. Всі хочуть купувати, але у ресторанів йде багато часу, щоб почистити артишок. Тому ми продовжуємо експериментувати. 

Цьогоріч у BroPRO буде капуста броколіні зі смаком спаржі. Насіння — італійське. Перший урожай очікують у серпні.

Максим Павлік зазначає, що наступного сезону планують збільшити площі під спаржею. Масштабування за наявних умов можливе до 30 га, далі — потрібно модернізуватися.

Брати Павліки та їхнє поле спаржі

Брати Павліки та їхнє поле спаржі

«Торік нам пропонували везти спаржу в ОАЕ, але ми хочемо розвиватися поступово і зараз концентруємося на внутрішньому ринку. Коли будуть рости площі, будемо думати про експорт», — зазначає фермер.

Серед інших планів — відкрити поле для туристів, як це роблять у Європі.


Іванна Панасюк. AgroPortal.ua

 


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra