Урожайність сої — агроном назвав рівень впливу різних факторів – SuperAgronom

На врожайність сої на 10% впливає вибір сорту.
Зокрема з погляду взаємодії з азотфіксувальними бактеріями: є сорти, які
надінтенсивно використовують бактерії, і навпаки. Це показує досвід ПП «Агрофірма «Дзвони»
(Львівська обл.).

Про це повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на The Ukrainian Farmer.

Як зазначає головний агроном господарства Ярослав Бай, система захисту рослин ще на 25% підвищує шанси отримати вищий урожай. Правильна сівозміна, до якої не входять культури, що уражуються однаковими хворобами та шкідниками, додає ще 10%. Строк сівби сої — +10% до вищої врожайності.

«З нашої практики соя, посіяна у квітні, показує набагато кращі результати, ніж соя, посіяна в травні, — завдяки швидшому формуванню вегетативної маси, що дає змогу раніше закрити міжряддя і зберегти вологу. Найменше впливає на врожайність сої обробіток ґрунту та глибина висіву — 5%»,— зазначив Ярослав Бай.

Вирощуючи сою, в господарстві практикували оранку, дискування, глибоке розпушення і дійшли висновку, що обробіток ґрунту не має великого значення для формування кількості та маси тисячі насіння. Головне — відсутність плужної підошви, що дає змогу розвиватися розгалуженій стрижневій кореневій системі й бульбочковим бактеріям на ній.

Якщо коренева система впирається в плужну підошву, їй бракує повітря, доступ до поживних речовин і вологи обмежений. Відтак азотфіксувальних бактерій на такій кореневій системі на порядок менше, а фіксація азоту незначна. Нарешті, якісне збирання та зберігання зерна забезпечує 10% майбутнього врожаю, вважають у «Дзвонах».

Алла Гусарова, SuperAgronom.com


Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra