Як різні культури реагують на різні показники твердості ґрунту – AgroTimes

Зернові культури цілком витримують підвищену твердість ґрунту (20–25 кгс/cм²), натомість для просапних, коренеплодів, садових й овочевих вона неприйнятна. Оптимальні параметри у цих випадках не перевищують 5–10 кгс/cм², пише журнал The Ukrainian Farmer.

Твердість понад 30 і особливо понад 50 кгс/см² пригнічує або зупиняє ріст кореневих систем більшості культур.

Найменшу твердість мають ґрунти легкого гранулометричного складу, а також добре гумусовані, оструктурені, свіжозорані ґрунти. Зі збільшенням у складі гранулометричних фракцій глинистих часточок й особливо під час підсихання ґрунту твердість відчутно зростає.

Ще раз наголосимо: кількість даних про динаміку твердості в різних ґрунтово-агрономічних умовах ніяк не можна порівняти з кількістю подібних робіт зі щільності будови ґрунтів. Виникла парадоксальна ситуація: щільність – популярний в дослідженнях показник, добре вивчена його динаміка залежно від типу ґрунтів, способів механічного обробітку, відомі вимоги більшості культур до нього, але у виробництві ним не послуговуються через відсутність сучасного методу.

Твердість, навпаки, легко може бути виміряна, але разом із тим погано досліджена. Результат такого стану ясний – фізичний стан ґрунтів у виробництві не визначається, а даних для вироблення обґрунтованих управлінських рішень недостатньо.

Раніше повідомлялося, як і для чого визначати твердість ґрунту.


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra