Ринок яблук для переробки у ЄС досить малий – AgroTimes
На світовому ринку, зокрема, у Західній Європі, наразі є лише два види якості товару – перша, або експортна, та для переробки.
Про це у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповідає міжнародний консультант з вирощування яблук і груш Петер ван Аркель (Нідерланди).
«Посередині немає нічого, –уточнює він. – Тільки в роки з низьким урожаєм у Європі є невеликий ринок для яблук гіршої якості».
Тому, наприклад, поляки, які щороку вирощують 4-5 млн тонн яблук (2023 року дещо менше), зобов’язані експортувати – у них іншого виходу немає, вважає консультант.
«Україна теж зобов’язана експортувати, тому що українці не з’їдять всі яблука, які вирощують», – резюмує ван Аркель.
Раніше ми писали, що, за оцінками голландського експерта, загальносвітове перевиробництво яблук навіть у звичайні роки складає 20-30%.