Розвінчання стереотипів про вино — AgroPortal.ua
Щороку в Україні з’являється все більше крафтових виробників вина. Причиною цьому є підвищений попит споживачів — вони все частіше звертають увагу на вина Made in Ukraine.
У таких винах цінується не лише смак, а й історія походження: в якому регіоні, з якої сировини та чиїми руками створений продукт.
Оскільки вино належить до категорії популярних напоїв, про нього є багато сумнівних тверджень, які родом із СРСР. Власник крафтової закарпатської виноробні Hoban Wine Роман Гобан допоможе редакції AgroPortal.ua їх розвінчати.
Це стереотип з часів СРСР. На полицях не було великого різноманіття вина, тому придумали таке рішення. Частково воно правдиве, оскільки білі вина легкі й більше підходять до риби, але є витримані білі вина, які мають більш маслянисту структуру і вважаються вже важкими, тому їх можна подавати до м’яса.
Так само з червоними: є легкі до риби, а важкі з великої кількістю танінів добре підходять до дичини.
Частково так. Але не для всіх вин витримка має сенс: чим довше вино стоїть, тим більше набирає терпкості, й, відповідно, псується його смак, втрачається насиченість. Витримують переважно червоні вина. Білі теж можуть витримувати, але недовго, максимум до року. А взагалі білі вина краще споживати свіжими.
Порошкове вино з’явилося в часи «сухого закону», коли його продавали в брикетах і розбавляли водою. Такого поняття сьогодні не існує. Будь-яке вино може дати осад, якщо його ніхто не зачіпає довгий час. Це не показник того, що воно зіпсувалося, просто сировина, з якої виготовлене вино, має таку природу.
Можна робити це, змішуючи вина, але є й інші методи. Приміром, із сорту винограду Ізабелла можна виготовити і червоне, і біле, і навіть рожеве вино. В цього сорту весь сегмент кольору знаходиться у шкірці, тобто колір залежатиме від того, скільки буде витримуватися напій на шкірочках. Якщо відразу вичавити сік і прибрати шкірочки, то воно вийде білим або рожевим.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua