Забарвлення яблук відбувається у два етапи – AgroTimes
Яблука забарвлюються у два етапи: на 2-7 тиждень після цвітіння та під час дозрівання.
Це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» пояснив Кшиштоф Возняк, представник компанії AgroFresh (Польща).
Він зауважив, що червоне покривне забарвлення яблук зумовлюють рослинні пігменти — антоціани (антоціанідини). Ці сполуки нарівні з флавонолами, халконами й ауронами належать до флавоноїдів і відповідальні за яскраво-червоне, синє або жовте забарвлення рослинних тканин. Флавоноїди належать до глікозидів.
Чим більше антоціанів міститься у клітинах яблучної шкірочки — тим інтенсивнішим є рум’янець плодів. Вирізняють два періоди утворення антоціанів у плодах яблуні. Перший — у молодих зав’язях протягом 2–7-го тижнів після піку цвітіння. Після цього молоді плоди активно ростуть, і рум’янець зникає.
«Перше інтенсивне забарвлення може утворитися й у сортів, що від природи не забарвлюються. Для кінцевого забарвлення яблук перший період не істотний. Другий період продукції антоціанів припадає на час дозрівання плодів», – зазначив Кшиштоф Возняк.