Бограч у лютому ледь подешевшав – AgroTimes
Вартість продуктів, необхідних для приготування традиційної для Закарпаття страви бограч-гуяш на 5 осіб знизилася на 5 грн – до 839 грн.
Про це повідомляють у Карпатському центрі полінгових досліджень.
Зазначають, що у січні для приготування бограчу на 5 осіб в січні 2024 року потрібно було витратити 839 грн, то у лютому 2024 року вона знизилася 5 грн – і загальна вартість продукції – 834 грн., тобто зміна цін відбулася на 0,5%.
Найбільшу частку вартості складає м’ясо – 23%, за ним – паприка – 20%, томати – 17%, вода (!) – 7%, картопля – 6%, паприка спеція – 6%.
«Бограч-index» — це винахід Карпатського центру полінгових досліджень, який визначає, скільки коштує популярний закарпатський бограч-гуяш у відповідності до щомісячних змін в економіці. Щомісячний «Бограч-index» найнаочніше оцінює купівельну спроможність жителів Закарпаття завдяки двом причинам: бограч-гуяш готують у всіх регіонах краю, а сам бограч-гуяш містить достатню кількість продовольчих компонентів (борошно, м’ясо, овочі, воду, спеції), аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства.