Виробник із неймовірного закарпатського села виготовлятиме тихі та ігристі вина
У селі Кваси, що на Закарпатті, з’явився новий крафтовий виробник вина — KOKHANOVSKA winery.
Про це AgroPortal.ua розповів співвласник виноробні Олександр Шаталов.
Працює виробник на власній сировині — 3,5 га діючого виноградника в Берегівському районі. Старі лози Цвайгельт та Черсегі, Біанка, Мюллер-Тургау, рідкі сорти Зенге та Туран — такий портфель сортів. Планується висаджувати й молоді лози на інших ділянках.
«Ми робимо акцент на ігристих винах за технологією Pet-Nat. Уже виготовили тестові партії з винограду фермерів Мукачівського та Берегівського районів. Поки акцент у продажі — на гостей села. Це такий додатковий гастрономічний привід завітати до Квасів. Ми виробляємо сир на фермі «Розенталь», тому власне вино буде доречним під час дегустацій», — зазначає підприємець.
KOKHANOVSKA winery — це абсолютно новий проєкт, до цього Олександр виготовляв пиво та сидр.
Для довідки: проєкт села Кваси потрапив до фіналу Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022», організованого онлайн-виданням AgroPortal.ua, і посів 2-ге місце, отримавши 50 тис. грн від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні. За грантові кошти було закуплено два аналізатори молока на сироварню «Розенталь».
Конкурс проводився під гаслом сталого розвитку. Загалом видання отримало 120 заявок до повномасштабної війни та 90 — з початком бойових дій на території України. До війни найбільш активними у поданні заявок були жителі Івано-Франківської та Луганської областей, а після — мешканці Чернігівщини. Більшість поданих на конкурс проєктів були спрямовані на виробництво сушеної продукції.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua