Індекс Штрайфа треба визначати кожні три дні – AgroTimes
Для йодно-крахмальної проби стиглості плодів садівники-початківці можуть користуватись 8-бальною шкалою, тоді як 10-бальна зручніша для професіоналів, тому що використовується у формулі для визначення індекса Штрайфа.
Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи».
Для більшості сортів сигналом про час збору є йод-крохмальний індекс у межах від 3–4 до 7–8. У незрілих плодів, які ще почали виробляти етилен, змочений розчином Люголю, переріз на 100% чорний. У перезрілих плодів переріз буде майже білим.
Індекс Штрайфа визначається за наступною формулою: щільність м’якуша поділити на добуток вмісту сухих розчинних речовин (цукру) і значення йод-крохмальної проби.
«Якщо котромусь з сортів у саду відведено значну площу, визначення індексу Штрайфа допоможе прогнозувати термін збору наперед й завдяки цьому ретельніше підготувати персонал та інвентар, – зазначив Томаш Крупа, науковець Варшавського університету сільського господарства. – Йдеться про те, щоб визначати індекс регулярно, наприклад щотри дні й будувати на основі отриманих вимірів графік. У певний момент, коли крива значень наблизиться до Streif-Index початкового збору, можна починати підготовку до зборів, організовувати персонал і техніку».