Українські та польські садівники збільшують забарвлення яблук – AgroTimes
Кінцевий споживач купує очима, тому забарвлення плодів – найсуттєвіший фактор вибору. Європейці, африканці та азіати полюбляють якнайінтенсивніший рум’янець або інтенсивно червоні яблука, надаючи їм перевагу перед зеленими або слабко забарвленими. Щоб торгувати на нових ринках, поляки пропагують двоколірні сорти та працюють над забарвленням продукції.
Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Кшиштоф Возняк, представник компанії AgroFresh (Польща).
Він зауважує, що виробництво інтенсивно забарвлених сортів яблук зростає у всьому світі: Гала, Ред Делішес, Ред Джонапринц.
Коли Україна працювала з російським ринком, двобарвні яблука йшли саме туди. Нині садівники шукають нові ринки збуту в країнах Північної Африки та Близького Сходу.
«Тамтешнє населення полюбляє яблука меншого розміру, діаметром близько 65–85 мм, і плоди обов’язково мають бути одноколірними — червоними або зеленими», – наголосив Кшиштоф Возняк.
Однак основна маса десертного яблука у Польщі та Україні все ще є двоколірною: сорти Чемпіон, Лігол, клони Джонаголд та Айдаред. Тому нині виробники міркують над тим, як збільшити привабливість яблук у двоколірних сортів, зокрема й стимулюючи інтенсивний і більший за площею рум’янець.