Експерти розповіли, як виростити гарні помідори – AgroNews
Сіяти помідори на розсаду потрібно починати з березня і до кінця квітня, а в лютому, саме час підготувитися до посіву. Про це повідомляє КвіткаІнфо, пише agronews.ua.
Паростки помідорів дуже чутливі до різкої зміни погодних умов. Тому ми і вирощуємо у кімнатних умовах розсаду помідорів, щоб висадити у грунт здорові молоді рослини, які будуть стійкі до різних погодних умов. Здорова розсада менш схильна до захворювань, та більш стійка до садових шкідників і бур’янів, а також впливу погодних умов, ніж молоді паростки, висіяні у відкритий грунт. До того ж розсада дозволяє отримати більш ранні врожаї.
Якщо ви будете садити розсаду у відкритий грунт, а не у теплицю – насіння слід сіяти трохи пізніше – в середині березня. Загалом від часу висівання насіння до висадки повинно пройти 50 днів, тож залежно від цього терміну та прогнозу погоди (готовності грунту) можна планувати точну дату. Або ж скористатись нашим календарем. Важливо знати, що переросла розсада також буде слабкою, тому сіяти насіння помідорів занадто рано недобре.
Грунт повинен бути поживним, тому ділянку, де будуть рости помідори готують заздалегідь – восени. До грунту слід додати компост (перегній), подрібнену яєчну шкаралупу і дерев’яний попіл. Помідори люблять високий вміст органіки в грунті, азоту, калію, на відміну від більшості овочів.
Розсаду потрібно висаджувати у прогрітий грунт (16 градусів Цельсія). Щоб не пошкодити кореневу систему у помідорів, до висаджування розсади потрібно встановити опору, до якої будуть підв’язуватися помідори.
Розсаду помідорів висаджуємо на глибину – до перших листочків ( дуже витягнуту розсаду – до других і третіх листочків, акуратно укладаючи стебло в посадковій ямці) – це сприяє посиленому нарощуванню кореневої системи рослини.
Правильне формування куща помідорів є одним з найважливіших моментів у його вирощуванні. Крім пасинкування помідорів (прищипування бічних пагонів) рекомендується видаляти на пагонах помідорів нижнє листя до кожної нової зав’язі. Так на рослині помідора залишаються тільки 3-4 верхніх листка, яких йому цілком достатньо для фотосинтезу і харчування. Таке формування куща помідора, по-перше, забезпечує кращий доступ світла і повітря до рослини і до плодів, знижує ризик грибкових захворювань і, по-друге, дозволяє отримувати більш рясний і ранній врожай.
У жарких сонячних регіонах настільки сильно обрізати помідори не рекомендують, тому що листя захищають плоди помідора від перегрівання та опіків.
Якщо вам потрібно на початку сезону розмножити помідори, використовуйте пасинки томатів як живці.
Для нормального розвитку томатів потрібна середньодобова температура від +17 до +28 ° С. При більш низьких температурах зростання сповільнюється, а при більш високих – помідори починають в’янути. Прямі сонячні промені важливі для формування квіток і в період цвітіння, а на етапі розвитку і дозрівання плодів тепло стає для помідора важливішим ніж прямі сонячні промені.
Сухе та свіже повітря навколо помідорів – одна з головних умов їх вирощування і стійкості до захворювань. Обов’язково провітрюйте теплицю з помідорами у спекотні дні, по потребі встановіть вентилятори.
Помідори люблять рясні, але не дуже часті поливи під корінь. Такі поливи допомагають рослині формувати глибоку і розгалужену кореневу систему. А от зайві поливи призводять до водянистого смаку помідорів, розтріскування і скидання плодів, а також помідори стають більш вразливими до грибкових захворювань. Недостатній або нерівномірний полив (коли грунт пересихає) – до розтріскування помідорів і вершинної гнилі. При поливі важливо уникати попадання води на стовбур, листя і плоди – це сприяє розвитку грибків.
Щоб зібрати багатий врожай, помідори потрібно забезпечити всіма необхідними мікроелементами; з періоду пікіровки розсади і до початку цвітіння помідорам потрібні підживлення комплексним мінеральним добривом. Після утворення перших плодів, основну увагу слід приділити підгодівлі на калійній основі. Після утворення перших плодів починайте удобрювати томати спеціальним добривом для помідорів (на основі калію). Дерев’яний попіл має лужну реакцію і містить 5% калію.
Штучного запилення помідори не потребують. Помідори – культура, яка самозапилюється, вона виробляє у великій кількості якісний пилок, здатний запилити власні та сусідні квітки. Однак для гарантії самозапилення і отримання більшої кількості плодів, можна протягом всього періоду цвітіння раз на 2-3 дні струшувати кожну рослину.