Про якість зберігання картоплі може свідчити запах – AgroTimes
Відсутність неприємного запаху в камері зберігання картоплі свідчить про якість процесу. Запах бродіння, гнилі чи спирту вказує на проблеми з розвитком хвороб. Ще одним сигналом неякісного зберігання може бути наявність конденсату на верхньому шарі бульб. В результаті конденсат може призвести до розвитку гнилей або сріблястої парші.
Про це розповіли в компанії HZPC Ukraine, що завозить якісний посадковий матеріал картоплі з Нідерландів.
В компанії зазначили, що серед основних складових зберігання картоплі є підсушування зібраного врожаю та створення умов для загоювання механічних пошкоджень.
«Задля цього, як правило, достатньо 2-3х тижнів активної вентиляції бульб за температури 16-18°C. Даний період зберігання є важливим кроком якісного зберігання в подальшому, оскільки позбавлений зайвої вологи врожай менше уражується хворобами. А через загоєні місця травмування бульб не проникають збудники хвороб та не відбувається зайва втрата вологи», – зауважили в HZPC Ukraine.
У подальшому здоровий та належно підсушений урожай поступово виводять на основний період зберігання. Для цього, кожного дня, температуру картоплі знижують на 0,5°C до заданої температури.
«Треба враховувати, що для різної картоплі температура зберігання є також різною. Насіннєву картоплю зберігають в діапазоні 3,5-4,0°C, столову картоплю – 4-4,5°C, картоплю для переробки на чіпси чи фрі – 7-9°C», – уточнюють картопляній компанії.
Зауважують, що навіть в умовах спокою та при низьких температурах зберігання – картопля продовжує дихати, при цьому виділяється тепло та СО2. Тому вентилювання насипу бульб є дуже важливою умовою якісного зберігання, оскільки саме завдяки вентиляції з насипу картоплі відводиться зайве тепло, а продукти дихання витісняються свіжим повітрям.