Європейські споживачі переходять на недорогі овочі та фрукти локального виробництва – EastFruit
Цього року для європейського ринку свіжих овочів і фруктів характерна висока інфляція. Витрати на виробництво та логістику зросли через російську агресію в Україні. Тому більше споживачів переходить на недорогі місцеві овочі та фрукти з тривалим терміном зберігання та сертифікатами якості. Тож успіх мають великі аграрні компанії та великі ритейлери.
Про це розповідає AgroTimes за інформацією Міністерства сільського господарства Нідерландів.
Зокрема, виділяють 4 тренди.
Тенденція 1: Місцева їжа стає новою нормою
Під час пандемії COVID-19 дедалі більша кількість споживачів переходять на місцеві фрукти та овочі. І оскільки тарифи на вантажні перевезення залишалися високими у 2022 році, тенденція споживати більше місцевої їжі триває. Але це тільки, якщо Європа зможе збільшити своє виробництво, що може стати проблемою через зміну клімату. Ця тенденція є можливістю для експортерів, близьких до Європи, постачати доступну продукцію.
Тенденція 2: Споживачі усвідомлюють свої витрати
Споживачі уважніше ставляться до витрат на продукти, оскільки свіжі фрукти та овочі подорожчали. Отже, доступні фрукти та овочі займають більшу ринкову частку порівняно з преміальними та дорогими продуктами. Ця зміна має такі наслідки:
- споживачі купують більше звичайних фруктів та овочів, таких як яблука;
- споживачі купують менше дрібних і швидкопсувних екзотичних фруктів і овочів, а також органічних продуктів;
- споживачі купують тільки доступні органічні продукти, якщо ціна не особливо відрізняється від ціни на неорганічні фрукти та овочі.
Тенденція 3: Зростання розриву між показниками успіху постачальників
Потреба в ефективності, щоб зберегти продукти доступними, зростає через інфляцію та стимулює технологічний розвиток. Великі компанії, що мають більше грошей, можуть інвестувати в:
- аграрні інновації;
- механізацію;
- виведення нових сортів.
У результаті, розрив між цими компаніями та дрібними постачальниками може збільшитися. Таким чином, меншим постачальникам слід інтегруватися з іншими компаніями або спеціалізуватися на менш поширених фруктах та овочах.
Тенденція 4: Зв’язок між стійкістю та інфляцією
Виконання вимог екологічних стандартів та очікування споживачів щодо екологічно чистого продукту збільшують витрати виробників. І це може ще більше посилити інфляцію. По-друге, через інфляцію великі роздрібні торговці домінують, а мережі супермаркетів є одними з найбільш конкурентоспроможних каналів. Але вони також повинні відповідати найвищим вимогам, коли йдеться про (нові) екологічні стандарти, наприклад:
- A.P.;
- сертифікати SMETA;
- Альянс тропічних лісів.
А це означає, що споживачі також платитимуть вищі ціни.