У Молдові перший виробник кизилу отримав сертифікати GlobalG.A.P. і GRASP – EastFruit
Молдавське фермерське господарство сім’ї Стратан (село Крецоая, район Аненій Ной) провело процес сертифікації за стандартами безпеки/якості та соціальної відповідальності GlobalG.A.P. і GRASP плантації з вирощування кизилу. Керівник господарства Юрій Стратан зазначає, що ця плантація кизилу – перша в Молдові, її було висаджено 2000 року на площі близько 5 га, під час закладання використано посадковий матеріал 23 сортів.
У 2022 році врожай склав близько 25 тонн, 70% продукції було експортовано, повідомляє EastFruit. Поставки продукції (висушені ягоди) здійснювали до ЄС, а також до США (у замороженому вигляді та у складі ягідних сумішей). Нинішнього року через посуху врожай нижчий. Проте користуючись з сертифікації за стандартами GlobalG.A.P. і GRASP фермер сподівається реалізувати кизил за вищою ціною і, можливо, на нові для нього ринки.
Допомогу в проведенні процедур підготовки та сертифікації плантації кизилу господарству сім’ї Стратан надав проєкт “Конкурентоспроможність і стійкість у Молдові” СRRM/USAID. Експерти проєкту вважають, що це одна з перших, якщо не перша в Європі плантація кизилу, сертифікована за GlobalG.A.P. та GRASP. Загалом у Молдові чинними сертифікатами цих стандартів володіють понад 100 сільгоспвиробників плодівничої спеціалізації.
За експертними оцінками, в Молдові налічується близько 20 га плантацій кизилу. Загалом “сухі ягоди” – обліпиха, горобина, шипшина, кизил тощо. – у країні виробляються на площі 200-250 га.