Чому зростає популярність аґрусу? – EastFruit
Безколючкові сорти та стійкість до хвороб зумовили нову хвилю популярності аґрусу.
Про це пише EastFruit з посиланням на журнал “Садівництво по-українськи“.
“Два фактори – поява безколючкових сортів і підвищення стійкості до американської борошнистої роси (сферотеки) – зумовлюють нову хвилю зростання популярності аґрусу як нішевої ягідної культури”, – зазначив Олег Савейко, власник ягідного розплідника (Полтавська область, Україна).
Він нагадав, що на початку ХХ століття аґрус у Європі був дуже популярний, проте з появою “американки”, здатної повністю знищити величезні плантації, площі під цією культурою стали катастрофічно скорочуватися. За словами Олега Савейка, знадобилося майже півстоліття, щоб вивести відносно стійкі до цієї хвороби сорти.
У сучасному сортименті є багато сортів аґрусу зі стійкістю до “американки” на рівні, достатньому для отримання щорічних високих урожаїв.
Фахівець зазначив, що сферотека вражає тільки молоді тканини рослин, починаючи з нижнього ярусу і поступово переходячи до самої верхівки. Першим симптомом є білий наліт, який ущільнюється і темніє до коричневого з чорними цяточками (клейстотеціями) і нарешті темно-сірого кольору. Клейстотеції наростають аж до набуття нальотом чорного забарвлення. У такій формі інфекція може перезимувати як на пагонах, так і на опалому листі та ягодах. Хвороба припиняє ріст пагонів, викривляє їх, листя стає жовтим і гофрованим. Тому, щоб запобігти “американці”, кущі мають добре освітлюватися сонцем, а бур’яни потрібно систематично знищувати.