Вхідний поріг у шоколадний бізнес доволі високий. Де знайти постачальника та кошти?

Коли у Юлії Савинської з’явилася ідея виготовляти крафтовий шоколад, вона вже мала все необхідне обладнання для старту, довелося купити лише меланжер за 28 тис. грн для перетирання какао-бобів.

Все обладнання було з кондитерської та кав’ярні в Краматорську, яку власниці довелося закрити з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну. Переїхавши до Закарпаття, Юлія зрозуміла, що її торти й тістечка тут не дуже актуальні, тому знайшла для себе нову нішу.

Юлія Савинська

 

«Крафтовий шоколад саме з какао-бобів — це продукт, який ще не дуже поширений. Він не є шкідливим: замість білого цукру додаємо кокосовий, а підсолоджувач замінюємо еритритолом, який має нульову калорійність і вважається найбезпечнішим замінником, оскільки не впливає на рівень цукру в крові», — розповідає у прямому ефірі Instagram підприємиця.

Спочатку Юлія проаналізувала ринок і конкурентів, з чого вони виготовляють свій продукт, та взагалі яка ціна на какао-боби, хто їх постачає.

Потім — передивилася на YouTube усі можливі відео із виготовлення шоколаду та пішла на курси, адже як кондитер працювала з шоколадом, але не знала всіх тонкощів.

Сьогодні бренд SoYKa chocolate виготовляє до 40 кг шоколаду на місяць. Какао-боби у виробництві підприємиця використовує з Венесуели та Мадагаскару. 

«Я перепробувала в роботі багато какао-бобів — з різних країн, регіонів та навіть з різною ферментацією. Коли боби дозрівають, їх розбивають, зернятка складають у ящики, і вони ферментуються у власному соку 4-7 днів. Після цього їх висушують і відправляють на великі хаби Європи, де їх можуть досушити і лишають на зберігання», — пояснює шоколатьє.

Останню закупівлю вона робила разом з іншими виробниками в Нідерландах.

«Коли какао-боби до нас приїжджають, кожен шоколатьє обсмажує їх самостійно. У кожного свій протокол обсмажування, відповідно, одні й ті ж какао-боби матимуть різний смак. Після обсмажування боби подрібнюються і просіюються від какао вели (зовнішня шкірочка). Якщо це темний шоколад, то я додаю какао-масло і підсолоджувач, потім це все перетирається на кам’яних жорнах — зі збільшенням часу перетирання терпкість зменшується. Потім шоколад витримують деякий час, як вино чи сир, і згодом темперують, щоб отримати стабільну кристалічну решітку. Стабілізують і пакують», — описує процес виробництва Юлія Савинська.

Для виготовлення шоколаду вона має окреме обладнане приміщення. Називає його мініцехом.

«Я дуже люблю навчатися, пройшла багато різних програм, зокрема і грантових. На одній нещодавно здобула кошти на розширення виробництва. За рік маємо, згідно поданого бізнес-плану, виготовити 700 кг шоколаду», — говорить підприємиця.

SoYKa chocolate сьогодні можна придбати через Instagram та сайт. А ще — в кав’ярнях Закарпаття та Краматорська. Ціна за батончик — 50 грн, це вище, ніж масмаркет, але нижче, ніж у крафтярів, які працюють із какао-бобами.

Юлії хотілося б, щоб її шоколад був у всіх великих містах України і Європи. З Донецькою торгово-промисловою палатою вони вже працюють над цим.

«Ринок крафтового шоколаду в Україні лише розвивається. Люди, які працюють із какао-бобами, дуже прискіпливі до свого продукту, вони хочуть готувати лише з найкращих інгредієнтів. Я не можу сказати, що ми конкуренти, ми, скоріше, партнери, оскільки разом будуємо ринок, розвиваємо його і прищеплюємо культуру споживання якісного шоколаду», — підсумовує Юлія Савинська.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua

 


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra