Вчені змогли суттєво подовжити термін зберігання дині – AgroNews
У всьому світі 14% загального виробництва продуктів харчування втрачається до роздрібних продажів. Про це інформує Frontiers in Genome Editing, пише agronews.ua.
Газоподібний рослинний гормон етилен є регулятором терміну зберігання фруктів, однією з основних властивостей фруктів. Збільшення терміну придатності фруктів зменшує втрати їжі, що, як очікується, сприятиме продовольчій безпеці.
Японські дослідники створили генетично модифіковану диню, плоди якої повільніше дозрівають після збору і, отже, зберігаються довше. Водночас, зауважили дослідники, плоди у генномодифікованої дині були меншими, ніж стандартні.
У всьому світі 14% загального виробництва продуктів харчування втрачається до роздрібних продажів, а ще 17% витрачається на рівні роздрібної торгівлі та споживачів, що призводить до приголомшливих втрат у 400 мільярдів доларів.
Співробітники Університету Цукуби під керівництвом Хіроші Едзури взяли за основу преміальний сорт сітчастої дині Harukei-3. Її геном містить п’ять гомологів гена ферменту оксидази 1-аміноциклопропанкарбонової кислоти (ACO), який каталізує останню стадію біосинтезу етилену – газоподібного гормону дозрівання плодів. Один з цих гомологів – CmACO1 – експресується переважно у зібраних фруктах.
За допомогою системи CRISPR/Cas9 дослідники внесли до нього точкові мутації, що знижують активність; ніяких сторонніх генів у геном рослини не вбудовували. Генна модифікація зберігалася у дині щонайменше протягом двох поколінь.
На 14-й день після збирання врожаю звичайні дині Harukei-3 розм’якшувалися і проминалися при розрізанні навпіл. Вони мали вологу і кашеподібну текстуру, але без характерного запаху бродіння, що відповідає ранній стадії ферментації.
На такому ж терміні пружність модифікованих плодів була в 3-10 разів вищою, ніж у звичайних; ніяких дефектів, пов’язаних із перезріванням, у них не спостерігалося. Вироблення етилену в таких динях на момент збору було вдесятеро менше і не зростало після двох тижнів зберігання (у звичайних воно збільшувалося більш ніж удвічі). Їхні плоди виявилися дещо меншими за стандартні, а на форму, колір і смак генетична модифікація не впливала.