Генетична модифікація продовжила термін зберігання дині – AgroTimes

Японські дослідники створили генетично модифіковану диню, плоди якої повільніше дозрівають після збору і, отже, зберігаються довше. Щоправда плоди у генномодифікованої дині були меншими, ніж стандартні.

Публікація з’явилася у журналі Frontiers in Genome Editing.

Співробітники Університету Цукуби під керівництвом Хіроші Едзури взяли за основу преміальний сорт сітчастої дині Harukei-3.

Її геном містить п’ять гомологів гена ферменту оксидази 1-аміноциклопропанкарбонової кислоти (ACO), який каталізує останню стадію біосинтезу етилену – газоподібного гормону дозрівання плодів. Один з цих гомологів – CmACO1 – експресується переважно у зібраних фруктах.

Автори роботи за допомогою системи CRISPR/Cas9 внесли до нього точкові мутації, що знижують активність; ніяких сторонніх генів у геном рослини не вбудовували. Генна модифікація зберігалася у дині щонайменше протягом двох поколінь.

На 14-й день після збирання врожаю звичайні дині Harukei-3 розм’якшувалися і проминалися при розрізанні навпіл. Вони мали вологу і кашеподібну текстуру, але без характерного запаху бродіння, що відповідає ранній стадії ферментації.

На такому ж терміні плружність модифікованих плодів була в 3-10 разів вищою, ніж у звичайних; ніяких дефектів, пов’язаних із перезріванням, у них не спостерігалося. Вироблення етилену в таких динях на момент збору було вдесятеро менше і не зростало після двох тижнів зберігання (у звичайних воно збільшувалося більш ніж удвічі). Їхні плоди виявилися дещо меншими за стандартні, а на форму, колір і смак генетична модифікація не впливала.

 


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra