Глобальне потепління покращить смак вина  – AgroTimes

Глобальне потепління покращить смак французьких вин у регіоні Бордо. За даними дослідження вчених Оксфордського університету та Університету Бордо, найкращі вина у регіоні виходили з винограду, який зібрали в роки з більшою кількістю опадів узимку, вищими температурами та більш ранніми й короткими сезонами. Почастішання таких явищ прогнозують з подальшою зміною клімату.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі iScience.

Якість вина, зокрема його смак, сильно залежать від мінливості кліматичних умов.

Дослідники зіставили кліматичні дані виноробного регіону Бордо за 1950-2020 роки з оцінками якості його вина за кожний із цих років. Загалом дослідження вказало, що за останні 70 років якість вин Бордо лише покращувалася.

Важливе значення у цьому належить зміні кліматичних умов, причому не лише у період росту виноградної лози, а й у неактивний зимовий сезон. Найкращі вина виготовлялися з винограду після зими із великою кількістю опадів, літа з високими температурами й малою кількістю опадів, а також посушливої осені. Позитивний вплив також мали швидше настання сезонів, як-от похолодання, із коротшою їх тривалістю. Оскільки ці явища, скоріше за все, посиляться ще більше у наступні роки з потеплінням клімату, то вино в Бордо може ставати ще кращим.

Водночас вчені наголошують, що позитивний вплив потепління триватиме лише до того часу, поки воно не почне суттєво обмежувати рослини у доступі до води. Можливо, штучне зрошення допоможе розв’язати проблему.

Також науковці припускають, що те саме відбуватиметься з вином не лише в Бордо, а і в інших регіонах, але це слід перевірити у наступних дослідженнях.

 


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra