Агроном пояснив як робити «чашу» на фундуку – AgroTimes
У перші роки вегетації італійський сорт фундука Tonda Di Giffoni формують у вигляді «чаші».
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів головний агроном фундукового саду холдингу «Галс Агро» Єген Лайтер. Господарство вирощує сорти групи Ферреро за італійською технологією.
«У випадку «чаші» не треба з середини вирізати геть усе – якщо середина буде у вас відкрита, вся крона просто догори піде, а якщо чаша наповнена чимось – вона розкривається», – пояснив агроном.
Так само він радить чинити і з посадкою фундука кущем, якщо потрібно, щоб він розкрився. Коли всередині куща багато листя, той загалом краще розростається – достатньо прорідити його, і рослина буде рости повільніше.
«Тому якщо хочете нагнати вегетативну масу, тримайте його, так би мовити, набитим – він тоді повідганяє вам пагони, – сказав Лайтер. – Потім прорізати, і після цього кущ почне закладати бруньки. Це у перші роки формування, потім у період плодоношення будуть діяти інші правила».