Столичні сіті-фермери вирощують на городі у центрі Києва овочі та зелень – SEEDS

У київському сквоті на Терещенківській, в самому центрі міста, вирощують помідори, базилік, перець, полуницю та м’яту. Команда міських фермерів використовує принципи пермакультури, а отриманий врожай продає на аукціонах для закриття потреб ЗСУ, або використовує для страв та напоїв сезонного кафе, пише SEEDS.

Нещодавно команда проєкту “Сквот-Город” презентувала посібник з міського городництва, який вже замовляють активісти з різних міст. Ідея заснувати город у центрі Києва з’явилась у Дар’ї Криж та Тамари Бабакової у перші місяці вторгнення, коли назрівала продовольча криза.

“Бо тоді у Києві була така атмосфера, і реально була продовольча криза. Огірки коштували по 150 гривень. Ми були вражені цим всім. Тоді стало зрозуміло, що літо буде непростим і невідомо, як розвиватимуться події. Були поламані всі ланцюжки постачання. Ми з цим безпосередньо стикалися щодня, бо все ще намагалися якось запускати бар і кафе. Ідея про те, що було б класно вирощувати власну городину, була не лише ідеологічною, але і практичною”, – розповіла Тамара виданню bzh.life.

“Коли з’явилась ця можливість, я звернулась до своєї колеги та подруги Тамари, яка у Сквоті опікувалась рослинами. Вона одразу запропонувала ідею Садів перемоги. Після Другої світової війни в Британії та інших країнах люди активно почали займатись міським городництвом і розбивали городи в найнеочікуваніших місцях, наприклад, у вирві з-під авіабомби”, – розповідає Дар’я.



Міські городи допомагають урізноманітнити раціон, сприяють продуктовій безпеці та зниженню навантаження на харчову інфраструктуру. Також вони створюють місця для комах-запилювачів та харчову базу для птахів.

З “друзями городу” Дар’я і Тамара обмінюються врожаєм і розсадою, а також на базі “Сквот-Городу” створюють спільноту однодумців.  На городі на Терещенківській росте 30 видів рослин різних сортів: помідори, гострий перець, полуниця, базилік, квасоля, шпинат, м’ята, лаванда та інші.

“Ми повністю діємо на засадах пермакультури – всі наші грядки мішані. Намагаємось надавати перевагу рослинам, які не вимагають особливого догляду, багаторічним рослинам. На городі не використовуємо пестицидів, гербіцидів і додаткових добрив. Город сам себе годує і ми використовуємо відходи з кухні для його удобрення і для біореактору. Ці грядки діють за схемою теплих грядок Розума. Там створюється канавка компостна, формуються валики, там це все розкладається і органічні речовини весь час підгодовують рослини”, – розповідає координаторка проєкту Тамара.

Хоч урожай протягом сезону вдається отримати найрізноманітніший, проте для закладу у центрі міста, це недостатній об’єм. Тому власниці городу використовують його творчо. В червні 2022 першу ягідку полуниці з міського городу продали за 1700 гривень. Гроші направили на підтримку сил ЗСУ.

Так само на аукціоні можна придбати «Сквот-салат», гроші з продажу якого також направлять на ЗСУ. У сезон лаванди готували коктейлі. А з гострих перців роблять настоянку на текілі.

SEEDS


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra