Квасоля вдвічі прибутковіша за сою — Дробязко – SuperAgronom
Вирощувати квасолю вигідніше, ніж сою, навіть незважаючи на більші витрати на вирощування. Таку думку висловив Юрій Дробязко, власник вертикально інтегрованого холдингу «Аграрна технологічна компанія» (А.Т.К.) на Дні поля, що проходив у с. Старий Любар Житомирської області.
За словами Юрія Дробязко, квасоля не має таких поблем з логістикою, як зернові культури, при цьому користується досить великим експортним попитом: її щорічне споживання у світі сягає 250 млн т, що в кілька разів біьше світового щорічного споживання того ж соняшника.
«Ви витрачаєте на вирощування квасолі в середньому на 150 доларів більше, ніж на вирощування сої. При цьому ціна на квасолю завжди в 1,5 рази, і т і в 2,5 рази вища, ніж на сою. Тобто в будь-якому випадку на вирощуванні квасолі ви отримаєте приблизно вдвічі більше, ніж на вирощуванні сої. Максимальна урожайність квасолі, яку ми в себе отримували, становила 3,8 т/га», — зауважив власник «А.Т.К.».
Він додає, що головними проблемами у вирощуванні квасолі є бактеріози, які обовязково потрібно ретельно контролювати, а також правильне збирання культури. Неякісне збирання призведе до отримання великої кількості битого насіння, а відповідно, і до втрат прибутковості.
На полях компанії вирощують білу квасолю, що має більший попит на світовому ринку.
©Олена Басанець, SuperAgronom.com