Названо фактори, що заважають розвитку овочівництва Одещини — AgroPortal.ua
Сільгоспвиробники Одеської області збільшують площі овочевих культур, однак існує низка перепон.
Про це розповіла директор департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алла Стоянова «Українській Службі Інформації».
«По баштанним культурам і по кавунам ми вийшли вже на друге місце по Україні після Полтави.По овочевим культурам ми зробили теж стрімкий старт, і сьогодні ми заходимо в десятку по областях», — повідомила вона.
Вже повноцінно розпочався збір помідорів. З майже 14 тис. га овочевих культур, 3,2 тис. га — під помідорами. Стоянова відзначила, що порівняно з минулим роком площа під овочі збільшилася на 1 тис. га — причому, йдеться саме про розширення посівів томатів.
За словами Стоянової, основні виклики для овочівництва Одеської області — це нестача робочої сили і фінансування. Незважаючи на державні програми кредитування й донорську допомогу іноземних партнерів, ресурсів все одно недостатньо. Зокрема, через блокування росією експорту українського продовольства, одеські аграрії не можуть отримати гроші, необхідні, щоб знову запуститися.
«Сьогодні питання розвитку овочівництва — це насичення бюджетів громад податками, це розвиток для підприємств і стабільний дохід в умовах клімату і відсутності вологи, це забезпечення і нові робочі місця для населення. Ну і взагалі, це посилення економіки нашого регіону», — наголосила Алла Стоянова.