Науковці оцінили стан посівів кукурудзи на Дніпропетровщині – SuperAgronom

За даними ДУ «Інститут зернових культур НААН», біологічний моніторинг розвитку кукурудзи станом на 10 серпня свідчить, що рослини скоростиглих гібридів кукурудзи за раннього (19 квітня) і оптимального (29 квітня) строків сівби перебувають у фазі «воскова стиглість», зерно жовтувате або жовте, консистенція вмісту зернини воскова, у зерні близько 55-75 % сухої речовини (СР).

Як повідомляє пресслужба Мінагрополітики за посиланням на дані науковців Інституту, зерно середньостиглих і середньопізніх гібридів кукурудзи має фазу розвитку «пізня — середня молочна стиглість», зернівки досягли свого остаточного розміру та кольору, кількість накопиченої сухої речовини з 28 до 35%.

У рослин за пізнього (9 травня) строку сівби у ранньостиглих і середньоранніх гібридів спостерігається фаза «пізня молочна стиглість» зерна (30-35 % сухої речовини), а середньостиглі і середньопізні — «рання та середня молочна стиглість» зерна (20-25 % сухої речовини). На сьогодні рослини мають значну площу асиміляційної поверхні, а сприятливі гідротермічні умови, після зниження аномальної температури повітря, зумовлюють оптимальний перебіг процесу фотосинтезу та накопичення у зерні сухої речовини.

Стан посівів кукурудзи, враховуючи гідротермічні умови і фактичний розвиток у більшості районів Дніпропетровської області можна охарактеризувати як задовільний, на півночі лівобережжя, де недостатня кількість вологи у метровому шарі ґрунту — критичний.

Довідково: період від початку утворення зерна кукурудзи до його дозрівання можна умовно поділити на три макростадії:

  1. Формування зерна — від «запліднення зав’язі» до «молочної стиглості». У цей час у зерні нагромаджується близько 30 %сухої речовини, тривалість цього періоду залежно від скоростиглості гібрида становить 20-30 діб;
  2. Наливання зерна — від початку «молочної» до «воскової стиглості». Це основний період нагромадження сухої речовини (до 75 % і більше), тривалість цього періоду — 15-20 діб;
  3. Дозрівання зерна — від «воскової» до «повної стиглості». У цей час завершується накопичення сухої речовини та проходить втрачання зернівкою вологи, тобто зернівка зсихається. Цей період також триває близько 15-20 діб.


Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra