Науковці оцінили стан посівів кукурудзи на Дніпропетровщині – SuperAgronom
За даними ДУ «Інститут зернових культур НААН», біологічний моніторинг розвитку кукурудзи станом на 10 серпня свідчить, що рослини скоростиглих гібридів кукурудзи за раннього (19 квітня) і оптимального (29 квітня) строків сівби перебувають у фазі «воскова стиглість», зерно жовтувате або жовте, консистенція вмісту зернини воскова, у зерні близько 55-75 % сухої речовини (СР).
Як повідомляє пресслужба Мінагрополітики за посиланням на дані науковців Інституту, зерно середньостиглих і середньопізніх гібридів кукурудзи має фазу розвитку «пізня — середня молочна стиглість», зернівки досягли свого остаточного розміру та кольору, кількість накопиченої сухої речовини з 28 до 35%.
У рослин за пізнього (9 травня) строку сівби у ранньостиглих і середньоранніх гібридів спостерігається фаза «пізня молочна стиглість» зерна (30-35 % сухої речовини), а середньостиглі і середньопізні — «рання та середня молочна стиглість» зерна (20-25 % сухої речовини). На сьогодні рослини мають значну площу асиміляційної поверхні, а сприятливі гідротермічні умови, після зниження аномальної температури повітря, зумовлюють оптимальний перебіг процесу фотосинтезу та накопичення у зерні сухої речовини.
Стан посівів кукурудзи, враховуючи гідротермічні умови і фактичний розвиток у більшості районів Дніпропетровської області можна охарактеризувати як задовільний, на півночі лівобережжя, де недостатня кількість вологи у метровому шарі ґрунту — критичний.
Довідково: період від початку утворення зерна кукурудзи до його дозрівання можна умовно поділити на три макростадії:
- Формування зерна — від «запліднення зав’язі» до «молочної стиглості». У цей час у зерні нагромаджується близько 30 %сухої речовини, тривалість цього періоду залежно від скоростиглості гібрида становить 20-30 діб;
- Наливання зерна — від початку «молочної» до «воскової стиглості». Це основний період нагромадження сухої речовини (до 75 % і більше), тривалість цього періоду — 15-20 діб;
- Дозрівання зерна — від «воскової» до «повної стиглості». У цей час завершується накопичення сухої речовини та проходить втрачання зернівкою вологи, тобто зернівка зсихається. Цей період також триває близько 15-20 діб.