За перше півріччя 2023 року Україна експортувала агропродукції на $11,8 млрд – Agravery
У першому півріччі 2023 року загальний експорт Україною агропродовольчої продукції дорівнював $11,8 млрд, що на 17% перевищило закордонні продажі за аналогічний період 2022 року.
Про це повідомляє Українська Асоціація аграрного експорту.
Вартість експорту м’яса і субпродуктів становила $439 млн., на 4% менше, ніж за перші шість місяців минулого року. Традиційно найбільші доходи в цій групі приносить м’ясо птиці – $392 млн. (- 10%) за обсяг у 213 тис. тонн, який на 8% перевищує показник 2022 року.
Продажі за кордон молокопродуктів виявились на 8% більшими, ніж торік, досягнувши $95 млн., при цьому ключовими експортними позиціями залишаються сухе та згущене молоко – $37 млн. (- 5%), масло і молочні пасти – $25 млн. (+ 8%), сири – близько $19 млн. (+ 61%). Кількісно експорт молокопродуктів характеризується зростанням в цілому та в розрізі основних сегментів.
Також позитивні зміни відбулися стосовно зарубіжних продажів яєць, яких експортовано майже 26 тис. тонн на суму $35 млн. – ці цифри не набагато менші, ніж за весь 2022 рік. Хоча експортна ціна для наших постачальників поки що знизилась.
Скорочення доходів від експорту меду на 17% до $60 млн. пов’язані не зі зниженням його кількісних обсягів, які практично не змінились (25 тис. тонн), а з триваючим зменшенням середньої ціни цього українського продукту на світовому ринку.
Цього року вартість продажів за рубежем плодово-ягідної продукції на третину менша, ніж у 2022 році, і складає $95 млн. Левова частка доходів експортерів продукції садівництва формується за рахунок заморожених ягід і фруктів ($50 млн.), волоських горіхів ($33 млн.), зерняткових культур ($9 млн.). Якщо експорт яблук і груш в абсолютному виразі знизився на 33% (до 23 тис. тонн), то спостерігається нарощування по волоських горіхах (13 тис. тонн, + 2%) і заморожених плодах (28 тис. тонн, + 18%).