Німеччина, Туреччина, Азербайджан і країни Перської затоки – пріоритетні ринки збуту грузинського мигдалю і волоського горіха – EastFruit
1 червня Асоціація виробників мигдалю і волоського горіха Грузії за підтримки програми USAID організувала семінар з експорту найважливіших горіхових культур. Під час заходу Гіоргі Гудабандзе, експерт Асоціації експортерів Грузії, представив огляд експортних ринків грузинського мигдалю та волоських горіхів.
За даними асоціації, в Грузії посаджено 5500 га мигдальних садів і 4500 га горіхових садів, але плодоносять тільки 11% мигдальних і 27% горіхових садів. Тому в найближчі кілька років місцеве виробництво горіхових культур буде тільки збільшуватися. Де продати грузинські горіхи?
Асоціація експортерів Грузії визначила три країни – Німеччину, Туреччину та Азербайджан – і один регіон – Перську затоку – як основні напрямки експорту грузинського мигдалю і волоських горіхів.
За словами Гіоргі, методологія вибору згаданих вище ринків як найперспективніших напрямків збуту волоських горіхів і мигдалю ґрунтується на наступних критеріях: підписана або найближча до підписання угода про вільну торгівлю (FTA), високе споживання горіхів та залежність від імпорту, наявність переробних потужностей, висока купівельна спроможність та можливості просування, як-от торгові ярмарки й інші рекламні можливості в цих регіонах/країнах. Також зазначені ринки привабливі як у роздрібній, так і в оптовій торгівлі.
Німеччина є найбільшою економікою в Європейському союзі (ЄС). Оскільки мигдаль у Німеччині не виробляється в промислових масштабах, країна в майбутньому залишиться нетто-імпортером. Німеччина посідає третє місце за фізичними обсягами імпорту мигдалю. Рушійною силою тут є здорові перекуси та зростання популярності альтернативних напоїв, таких як мигдальне “молоко”.
Туреччина є нетто-імпортером мигдалю. Споживання мигдалю в Туреччині оцінюється в 40 тис. тонн. Мигдаль здебільшого споживається як закуска, а в кондитерській і косметичній промисловості використовується в обмеженій кількості. За останні кілька років збільшилися продажі фасованого мигдалю, і близько 1/3 горіхів продається у фасованому вигляді. Водночас Туреччина також активно розширює виробництво мигдалю, повідомляє EastFruit.
Волоські горіхи є другим найбільш споживаним горіхом у Туреччині після фундука. За даними Міжнародної ради з горіхів (INC), Туреччина входить до п’ятірки лідерів за споживанням волоських горіхів на душу населення – близько одного кг на рік. Споживання волоських горіхів значно збільшилося останніми роками через обізнаність споживачів щодо користі горіхів для здоров’я та збільшення роздрібної доступності упакованих горіхів.
Гіоргі розглянув транспортування до Німеччини й заявив, що автомобільний транспорт є найшвидшим і найзручнішим способом, але залізничний транспорт буде дешевшим. Однак “у 2022 році було всього 2 випадки перевезення сільгосппродукції з Грузії до країн ЄС (Франція та Нідерланди)”. За його словами, “морський транспорт стане ще одним рішенням у разі запуску нових поромних ліній”.
Імпорт волоських горіхів у шкаралупі ОАЕ за останні п’ять років подвоївся і склав 48 тис. тонн. Аналогічна ситуація і з ядром волоського горіха – тут імпорт в ОАЕ досяг 7,9 тис. тонн. Морський шлях тут теж варіант – нещодавно грузинські яблука експортували в Дубай морем.
Асоціація розглядає Азербайджан як потенційний напрямок експорту через близькість кордону, що забезпечує логістику, високу купівельну спроможність населення та можливості реекспорту з Азербайджану. Крім того, між країнами діє Договір про вільну торгівлю. Азербайджан має переробні потужності, а також активно розвиває власне виробництво мигдалю.
Гіоргі Гудабандзе вважає, що основними конкурентами для Грузії на окремих ринках будуть традиційні виробники зазначеної продукції: Іспанія, Італія, США тощо. “Проте вкрай важливо проаналізувати наші переваги та визначити правильні цільові сегменти”, – констатує Гіоргі. Він вважає, що “якщо ми збираємося позиціювати наш продукт як преміальну якість/біо/органік тощо, ми маємо орієнтуватися на ритейл і сектор HoReCa. Решта якісної продукції має йти в оптовий сектор”.
Нагадуємо, що наразі Грузія є нетто-імпортером горіхів. За даними Асоціації експортерів Грузії, найбільшим постачальником волоських горіхів до Грузії є Україна, частка якої в структурі грузинського імпорту за останні п’ять років становила 97% (у вартісному вираженні). Іспанія є найбільшим постачальником мигдалю, на її частку припадає понад 50% імпорту, за нею йдуть ОАЕ (18%) і Австралія (8%).
Грузія вже має досвід експорту фундука в Туреччину і Німеччину та встановила торговельні зв’язки.