Катерина Звєрєва: наразі ціна на черешню суттєво різниться відповідно до регіону походження, сорту та якості – Fruit-Ukraine

Сьогодні в українських супермаркетах та на численних базарах можна упити як місцеву, так й імпортну черешню. Але ціна на неї ще суттєво коливається — десь кілограм у роздріб коштує 300 гривень, а десь — 1 тис. Це пов’язане з тим, що в Україні сезон ще тільки починається, тому більшість пропозицій — це фрукти з Туреччини, Польщі, Азербайджану та Іспанії, пише УПОА.

Про це в коментарі Фокусу розповіла Катерина Звєрєва, директорка з розвитку Плодоовочевої асоціації України, керівниця сайту міжнародної платформи EastFruit.

При цьому, за її словами, тиждень тому на поличках вже зʼявилися перші партії української черешні з Одещини, Миколаївщини, Вінниччини та Закарпаття.

Скільки коштуватиме черешня цьогоріч?

“Наразі ціна на ці кісточкові суттєво різниться і коливається на значні суми, відповідно до регіону/країни походження, сорту та якості”, — коментує Катерина  Звєрєва.

Вона пояснює, що сьогодні продаж української черешні ведеться дрібним оптом за цінами 60-85 грн/кг ($1,64-2,32/кг), що відповідає цінам на черешню на початку сезону минулого року. Рік тому аналітики EastFruit фіксували середню оптову ціну за кілограм першої ранньої черешні в аналогічний період на півдні та заході країни в межах 60−65 грн/кг ($2,05−2,22/кг) та 70−80 грн/кг ($2,39−2,73/кг).

“Отже, на прилавках супермаркетів та на ринках ціна на кісточкові сягала 200 гривень, у залежності від сорту, якості, а також регіону або країни походження”, — додає експертка.

Мелітопольська черешня в окупації

В Україні черешню вирощують майже у всіх регіонах — в центральних, південних, східних та західних областях. Але найвідомішою залишається саме мелітопольська (Запорізька область).

“Черешня, що вирощується в місцевості навколо міста Мелітополь на обох берегах річки Молочна, а також безпосередньо в межах міста і навколишніх населених пунктів, відома з XIX сторіччя. Наразі вона має захищене географічне зазначення, тобто є товаром, визнаним в ЄС із властивостями та репутацією, зумовленими переважно місцем походження”, — говорить Катерина Звєрєва.

До вторгнення південь України був основним постачальником місцевої черешні на український ринок. Але вже понад рік споживачі позбавлені мелітопольської черешні через повномасштабну війну і тимчасову окупацію частини Запорізької області, уточнює експертка.

Вона підкреслює, що до воєнної агресії РФ багато черешні також вирощували господарства у Миколаївській та Донецькій областях.

“Сьогодні вони знаходяться або на окупованих територіях і не можуть відвантажувати продукцію, або зазнали пошкоджень чи знищені внаслідок бойових дій. Наприклад, на Донеччині знищені професійні сади сортової черешні найвищої експортної якості”, — зазначає фахівець.

Як каже Звєрєва, цього сезону збільшиться пропозиція української черешні з інших регіонів України.

“Якщо погодні умови будуть сприятливими, то черешня дозріє швидше і вже з 10-го червня суттєво збільшиться пропозиція цих кісточкових, а отже і ціни почнуть знижуватися”, — наголошує директорка з розвитку Плодоовочевої асоціації України.

Пік сезону черешні прийдеться на двадцяті числа червня, тож в цей період можна очікувати зниження вартості.

УПОА


Джерело https://fruit-ukraine.org

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra