Зміни клімату спровокують появу нових шкідників сільгоспкультур – КУРКУЛЬ
Зміна клімату впливатиме не лише на врожайність, а й на зміну агротехнології та появу нових шкідників. Про це розповів ректор Одеського державного екологічного університету, еколог і метеоролог Сергій Степаненко в інтерв’ю «КП в Україні».
«Наприклад, перехід до зимових умов. На півдні України він вже зсунувся приблизно на 20-25 днів. Водночас настання агрометеорологічної весни починається раніше десь на 12-13 днів. Звісно, що це впливає на строки агротехнічних заходів», — пояснив експерт.
Крім того, за його словами, якщо змінюється тепловий та вологісний режим, то це спонукає фермерів до впровадження нових культур.
«В Одеській області, наприклад, вже цвітуть сади мигдалю. Ця нова для України культура широко впроваджується фермерами. Вони розуміють, що в таких кліматичних умовах потрібно переходити на нові сільськогосподарські культури», — розповів еколог.
Водночас він зазначив, що якщо говорити про традиційні культури, повинні змінюватись їхні сорти. Необхідна кардинальна зміна структури сільськогосподарських культур, тобто закупівля насіння стійких до посухи культур чи сортів, нової техніки й освоєння відповідних агротехнологій.
«Зокрема, доведеться в умовах ризикованого сухого землеробства переглянути підходи до обробітку ґрунту, збереження вологи та підживлення рослин, з урахуванням вегетаційного періоду їхнього розвитку, застосування сівозмін і норм висіву. Тобто це довгострокова і дуже серйозна робота, яка має офіційну назву — адаптація до зміни клімату в галузі сільського господарства», — відмітив Сергій Степаненко.
Адаптація до цих змін повинна відбуватись швидкими темпами.
«Якщо в загальних рисах, то разом з посуванням кліматичних зон зміщуються і екосистеми. Тому з’являтимуться нові види флори і фауни там, де вони ніколи не були. Замість лісової зони стане лісостепова — з тими деревами, тваринами і комахами, які притаманні цій зоні», — додав експерт.
Як він підсумував, ці зміни також спровокують появу нових шкідників сільськогосподарських культур.
© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.